„Támogassa
Azt beszélik

Miniszterek és koncepciók jönnek-mennek, de egyelőre csak a tervezők járnak jól az M9-essel

5/11/2023 18:18

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Kellene egy, a déli régiókat kelet-nyugati irányban összekötő gyorsforgalmi út, amit 1941 óta terveznek ilyen-olyan formában, de ma sem látszik, milyen nyomvonalon és mikorra lesz meg. Debrecenben az önkormányzattól és az államtól jelentős támogatásokat bezsebelő szervezetek zártak össze az akkugyárak ellen tiltakozó civilekkel szemben. Szombathelyen lassan beilleszkednek a Fülöp-szigetekről érkezett vendégmunkások. Ezekről szólt a november 3-i Azt beszélik. 

2023. november 03. Azt beszélik (2023. november 03., péntek 15:00)
25:24
00:00
Szerkesztők: Józsa Márta
A november 3-i Azt beszélik megállói Kaposvár illetve a déli régiók, Debrecen és Szombathely voltak.

Régi vágy,hogy ne Budapesten keresztül lehessen csak közlekedni a nagyvárosok között, de a megvalósítás várat magára. 

Az északi országrészen sokkal sűrűbb a gyorsforgalmi úthálózat, a déli részen viszont nagyon hiányzik egy kelet-nyugati tengely, ami összekötné például Szegedet, Pécset, Kaposvárt és Zalaegerszeget. Ezt, ha még nem is száz éve, de 1941 óta tervezik ilyen-olyan formában, az utóbbi időben M9-es néven – mondta Huszka Imre a kapost.hu munkatársa, aki szerint tévedés a mostani területfejlesztési hozzáállás, hiszen a lényeg a gyorsforgalmi utak esetében nem a települések, hanem a régiók összekötése lenne.

 
 2019-ben éppen ez volt az M9 egyik lehetséges nyomvonala
 
 

Újra és újra újabb ötletek kerülnek elő, ezúttal Kaposvárott, miközben a már húsz éve erre a célra megépített Szekszárdi híd nem kapta meg eredeti funkcióját. "Mindig jön egy új miniszter, új koncepcióval, így lényegében csak a tervezőcégek járnak jól" – mondta Huszka.

 
A Szent László híd, Szekszárd közelében, Bogyiszló és Fajsz között
 
Forrás:
 

Debrecenben hirtelen gombamód szaporodnak az álcivil szervezetek, amelyek az akkumulátorgyárak ellen tiltakozók ellenlábasai szeretnének lenni – mesélte Polgár Tóth Tamás a debreciner.hu-tól. A Mikepércsi Anyák (MIAKÖ) és az Amnesty International Magyarország október 17-i, Papp László polgármester háza elé szervezett tüntetése után hirtelen 12 szervezet is elítélte az akciót. A Debreciner utána járt, hogy a 12-ből 10 csak tavaly összesen több száz millió forint önkormányzati illetve állami támogatást kapott, a rendezvényeiken pedig rendszeresen felszólalnak a fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselők. Az egyik szervezet disznóvágásán például Kósa Lajos segédkezett az ételek elkészítésében.

Fotó az egyik tiltakozó szervezet, a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület egy májusi rendezvényéről, amelyen részt vett Kósa is.

Szombathelyen megtanultak az egyre többen a Fülöp-szigetekről érkező vendégmunkással élni – számolt be Józing Antal a nyugat.hu-tól, aki néhányuktól megkérdezte az is, milyen nálunk vendégmunkásnak lenni és, hogy milyen az, ha évekig csak videochaten látják a gyerekeiket.

A teljes adás meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Azt beszélik
2023. november 3. péntek, 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta
Szerkesztőasszisztens: Lehoczky Mirjam