„Klubrádió
A lényeg

Pankotai Lili: Egy kivétellel a tanáraim nem voltak hajlandók többet velem dolgozni

3/02/2023 13:57

| Szerző: Klubrádió

Pankotai Lilitől a tavaly október 23-i tanártüntetésen elmondott szókimondó beszéde miatt határolódott el akkori iskolája. Nem akarták elvinni az osztálykirándulásra sem, tanárai pedig egy kivétellel arra szavaztak, nem akarnak vele együtt dolgozni – nyilatkozta a diáklány az RTL Reggeli című műsorában.

"Mártírt nem szerettek volna belőlem csinálni azzal, hogy kirúgnak" – nyilatkozta Pakotai Lili azzal kapcsolatban, hogy akkori iskolája, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium miért helyezett rá inkább pszichológiai nyomást a nyílt retorzió helyett. Hozzátette, nem is tudták volna mivel indokolni eltanácsolását, mert nem sértette meg a gimnázium egyetlen szabályát sem, beszédét nem ott, hanem nyilvánosan mondta el.

Elmondása szerint a vezetőség egy szavazást is tartott arról, tanárai hajlandóak-e tovább vele együtt dolgozni. "Egy ember kivételével senki nem lett volna hajlandó" – legalábbis ő ezt az információt kapta egykori igazgatójától. Ezt akkora gyomrosként élte meg, hogy végül inkább a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Szerinte volt osztálytársait annyira nem lepte meg a beszéde, sajnálták, hogy elhagyja az iskolát, de nem álltak ki mellette, féltek.

Pankotai Lili szerint a tanárok és diákok négyszemközt el merték mondani a véleményüket neki, de a pécsi iskolában korábban nem volt sztrájk, demonstráció, társai pedig látták, ő min ment keresztül beszéde miatt. Hozzátette, nem bánta meg a beszédét, amit a történtek dacára ugyanúgy elmondana.

Pankotai Lili a TASZ-szal közösen pert indít volt iskolája ellen, amiért a véleménynyilvánítása miatt megalázták. A diáklány így nyilatkozott korábban: nem személyes bosszúról van szó, inkább példát akar mutatni mindenkinek, és szerinte vissza kell tolni a határokat. Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője szerint Lili perének óriási szimbolikus jelentősége van.

(Forrás: RTL)