„Klubrádió
Esti gyors

Sajtószabadság: még mindig nagyon sok mindent lehet félteni

5/07/2021 21:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Első EU-s vezetőként Orbán Viktor is rákerült a sajtószabadság ellenségeinek listájára. Hammer Ferenc médiakutató szerint ez nem one-man show, de ironizálva hozzátette: „nemzeti büszkeség, hogy bekerültünk egy szűk hozzáférésű klubba”. Az elhallgattatások rendszere mindig hálózatban működik, és a média mellett kiterjed a művészetre és a felsőoktatásra is. Hozzátette: még mindig nagyon sok minden van, amit lehet félteni.

2021. július 05. Esti gyors - részlet 21.07.05. Hammer Ferenc
07:21
00:00

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságírószervezet a rendszeresen közzéteszi a sajtószabadság ellenségeinek listáját. A 37 vezető között most az Európai Unióból elsőként Orbán Viktor is ott van. Rajta kívül olyanok szerepelnek a listán, mint Putyin, Erdogan, Duterte, Aszad vagy Bolsonaro.

Hammer Ferenc médiakutató, az ELTE tanszékvezetője szerint ez nem one-man show, az elhallgattatások rendszere mindig hálózatban működik. „Nemzeti büszkeség, hogy bekerültünk egy szűk hozzáférésű klubba” – ironizált. Ami érdekes lehet, az a módszertan: jogi eszközökkel és pénzzel megszerezte a kormány és holdudvara a média nagy részét, és aki nem ért velük egyet, azt megpróbálják ellehetetleníteni, hogy az elszámoltathatóságról ne tudjon beszélni.

Érdekes lehet megnézni, hogy milyen összeállításokat szokott készíteni ez a szervezet. Vannak másfajta elemei is a hatalom elszámoltathatóságáról beszélő emberek elhallgattatásának, megfélemlítésének – jegyezte meg. Indiában rágalmazó kampányokat indítanak ellenzékiek ellen, ez itt még csak ott tart, hogy a Pesti Srácok, vagy valamelyik hasonló „színvonalas online médiaformátum” elkezd szemétkedő cikkeket írni emberekről. A végpont nyilvánvalóan az, ami Oroszországban van, ahol megölnek újságírókat.

Sok a szürke zóna, ez egy fura hibrid rendszer, a jogállamnak és a joguralomnak maradt egy-két eleme, amely bizonyos szempontból demokratikusnak is tűnhet, más szempontból nem – vélekedett. Kiemelte: nagyon fontos, hogy ez európai uniós országban történik, tehát az EU sem garantálja, hogy ilyen dolgok nem történhetnek meg.

Hammer Ferenc megismételte: ez rendszerben működik, és nemcsak a médiáról van szó, hanem milyen olyan intézményről, szervezetről, amely közéletről beszél, mert ez a feladata. A művészet is ilyen, az egyetemek is ilyenek (például előfordul, hogy média-tulajdonviszonyokról vagy médiaszabályozásról tanítanak, és akkor rögtön előjön, hogy kormányellenes izgatásról van szó).

Messze nincs kipörgetve a dolog, a Riporterek Határok Nélkül azt is bemutatja, hogy hoznak máshol olyan szabályokat, amelyekkel ellehetetlenítik a külföldi médiavállalatok szereplését. Úgy fogalmazott: úgy tűnhet, hogy ez már nagyon unalmas, meg a könyökünkön jön a KESMA, de még mindig nagyon sok minden van, amit lehet félteni. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Flickr.com

Esti gyors
2021. július 05., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János