„Klubrádió
Reggeli gyors

Aggódnak Orbán legjobb tanítványa miatt

2/07/2021 07:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Két nagyobb lélegzetű cikkben is foglalkozik a Politico című amerikai hírlap és internetes portál európai kiadása az EU soros elnökségét fél évre átvevő Szlovéniával. Az egyik írás arról számol be, hogy az Unión belüli konzervatívokat Janez Janša szlovén miniszterelnökkel szemben túlságosan elnézőnek tartják, és ezért támadják politikai ellenfeleik.

Janša az elkövetkező hat hónap során reflektorfényben lesz, mivel kormánya látja el az elnöki teendőket a Tanács ülésein. A politikus magatartása azonban már sokszor eredményezett szalagcímeket a nemzetközi médiában, mert széleskörű bírálat éri a sajtószabadság korlátozása, az uniós ügyészség tevékenységének aláásása, a bíróságok és független ellenőrző intézmények gyengítése, sőt a múzeumokkal vívott „kultúrharca” miatt is - írja a Politico.

2021. július 02. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle - 2021.07.02.
05:59
00:00

A szlovén kormányfő Donald Trump volt amerikai elnök makacs támogatója, akitől átvette a gyakori twitterezés szokását is. Minden alapot nélkülöző összeesküvés-elméleteket oszt meg a világhálón a tavaly novemberi amerikai elnökválasztáson állítólag elkövetett csalásokról, azt jósolja, hogy Joe Biden bizonyul majd a történelem egyik leggyengébb elnökének. Emellett személyeskedően támadja Twitter-üzeneteiben az őt bíráló újságírókat, politikusokat.

Az Európai Néppárt vezetői azonban - folytatódik a Politico cikke - sorra elhárítják azokat az aggályokat, hogy Janša fokozatosan Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, szoros szövetségeséhez válik hasonlatossá. Azzal érvelnek, hogy Janša többpárti koalíciós kormány élén áll, és távolról sincs akkora hatalma, mint Orbánnak. Úgy beszélnek Szlovéniáról, mint élénk, pezsgő társadalomról, amelyben nincsenek alapvető problémák a demokráciával, illetve jogállamisággal.

Egy néppárti bennfentes - nevének mellőzését kérve - úgy beszélt Janšáról, mint aki leginkább csak provokál, és úgy vélekedett, hogy a szlovén miniszterelnökhöz kapcsolható ügyek nem nagyon lépnek túl a retorika szintjén. Ez az értékelés azonban az amerikai portál szerint éles ellentétben áll köztekintélynek örvendő emberi jogi szervezetek, nemzetközi jogvédők, nem kormányzati szervezetek véleményével. A demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő Európa Tanács elmarasztalóan szólt például arról, hogy az elmúlt évben megdöbbentő mértékben gyengült az országban a médiaszabadság.

Az Európai Bizottságnak, vagyis az unió központi javaslattevő és végrehajtó intézményének a tisztségviselői is aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a Janša-kormány érvénytelenítette azt a kinevezési folyamatot, amelynek eredményeként Szlovénia két jelöltet delegálhat az egy hónappal ezelőtt hivatalosan is működésbe lépett Európai Ügyészi Hivatalba. Ennek az új szervezetnek a feladata, hogy őrködjék az uniós pénzek szabályszerű felhasználásán, derítse fel az ezzel kapcsolatos csalásokat.

EU-csúcs Brüsszelben
 
EU-csúcs
 
Brüsszel, 2021. június 24. Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök (b) az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 24-én. Takarásban balról Robert Abela máltai miniszterelnök, jobbról Janez Jansa szlovén kormányfő. Jobbról Andrej Babis cseh miniszterelnök. MTI/EPA pool/Olivier Matthys
Fotó: Olivier Matthys
 

 

Ha szlovének nem vesznek részt az Európai Ügyészi Hivatal munkájában, akkor a szakemberek szerint nagyon nehéz lesz ellátni a feladatot ebben az országban. Amiatt, hogy Janša leállította a kinevezési procedúrát, tiltakozásul lemondott tisztségéről Lilijana Kozlovič igazságügyi miniszter.

Az Európai Néppárt riválisai szerint a konzervatív pártcsalád nem tanult az Orbánnal és a Fidesszel kapcsolatos tapasztalataiból. A Politico idézi Sergey Lagodinsky német zöldpárti EP-képviselőt, aki szerint Janša pártja valójában egy kialakulófélben levő Fidesz. A Néppártnak nem lenne szabad megismételnie az Orbánnal és a Fidesszel elkövetett hibákat, és ha komolyan gondolják a demokráciát és az értékeket, akkor ki kellene zárniuk a szlovén tagpártot, vagy legalábbis fel kellene függeszteniük a tagságát.

A portál megszólaltatja Klemen Grošelj szlovén liberális EP- képviselőt is, aki szerint túlzásba vitték a megbékítési politikát az illiberális erős embereket illetően. Ugyanakkor Milan Zver, aki Janša SDS-ként rövidített pártjának az EP-képviselője, arról beszélt a Politicónak, hogy az Európai Ügyészi Hivatalba történő jelölés során szabálytalanságok történtek, és a kormánypárt csak azt szeretné, ha az ország kompetens jelölteket delegálna.

A Politico másik Szlovéniával kapcsolatos írása Noah Buyonnak, a Freedom House elemzőjének a véleménycikke, amely amellett érvel, hogy nézzenek alaposan a körmére Janez Janšának, amikor országa látja el a soros EU-elnökséget. A szerző párhuzamot von azzal, hogy egy évtizeddel ezelőtt

Magyarország készült az uniós elnökségre, és Orbán azt az időszakot választotta új alkotmányos rend kialakítására, abban a nagyrészt megalapozottnak bizonyult reményben, hogy az EU tartózkodik majd a bírálatától. Most, amikor Szlovénia veszi át az elnökséget, a jelek szerint a történelem ismétli önmagát. Janšát azzal vádolják, hogy a demokrácia összes pillérét alá akarja ásni, különösen a médiát, amelynek képviselőit előszeretettel nevezi „presstituáltaknak”.

A Freedom House még megszilárdult demokráciaként tartja nyilván Szlovéniát, és az országnak még nagy utat kell bejárnia ahhoz, hogy Magyarország szintjére jusson, de Budapest szemmel láthatóan minden segítséget megad ljubljanai emberének. Janša a COVID-járvány ürügyén korlátozta a környezetvédelmi szervezetek jogait, megpróbálta törvényen kívül helyezni a Levica - Baloldal - elnevezésű ellenzéki pártot, lépéseket tett azért, hogy eltávolítson nem kormányzati szervezeteket állami ingatlanokból, akadályozta a nemzeti hírügynökség finanszírozását, és megteremtette az ellenségeskedés légkörét - sorolja a hangsúlyozottan nem teljes bűnlajstromot a Freedom House elemzője.