„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz meg akarja félemlíteni a polgárokat

5/07/2021 14:15

| Szerző: Klubrádió

A civilek elleni rendelet célja, hogy a polgárokat és a szervezeteket megfélemlítsék, és manipulálják a fideszes szavazókat, mintha ezekkel a szervezetekkel valamilyen gond lenne.

Az Európai Unió Bíróságának döntése szerint a magyar kormánynak vissza kellett vonni a civilek elleni törvényt. Most ismét a civilek a célpont, és a szervezeteknek név szerint listázniuk kellene a civil szervezeteket támogató polgárokat. Martin József Péter, a Transparency International vezetője a Reggeli gyorsban értékelte a helyzetet.

2021. július 05. Reggeli gyors - részlet 21.07.05. Martin József Péter
08:22
00:00

A most hozott rendelet "elvileg" a Transparencyre is érvényes, mert alapítványi formában működnek. Ha ez a jogszabály hatályossá válik, akkor 2021-re vonatkozóan nekik is ki kellene adniuk "a kis adományozók adatait, ami abszurd és botrányos" - mondta Martin. A legtöbb pénz nem a kis adományozóktól érkezik, és ők sem akarják kiadni őket.

A Transparency bemutatta, náluk hogyan áll össze az adományozói lista: a pénzek 70%-a "nagy intézményi donoroktól" érkezik, ezek közül is a legnagyobb maga az Európai Unió, aztán 20 százalék a "nem pántlikázott pénzek", és 10 százaléknyi az anonim kis adományozók aránya.

Szerinte amúgy nem is kell kiadni, mert "ez a rendelet nem állja ki az alkotmányosság próbáját. Itt egy rendeletről van szó, ami fölött számos törvény lehet, amibe beleütközik. És bele is fog".

Martin szerint ennek tudható be, hogy Orbán Balázs miniszterhelyettes a hétvégén már azt írta a Facebookon, hogy csak az 500 ezer forint fölötti adományozókat akarják listázni, csakhogy "ezt elfelejtették beleírni a rendeletbe".

A rendelet azért is érthetetlen, mert ezeket a nagy adományozókat amúgy a civil szervezetek fel is szokták tünteni. A céges adományozókat és a nagy intézményi donorok neveit és az összeget eddig is feltüntették. Most csak a kis adományozókról van szó, akik 2000-5000-10 ezer forintokat adnak. Ha az ő nevüket, adataikat is ki kell adni, az szembemegy az alapvető szabadságjogokkal, mondta.

Martin József Péter szerint a jogszabállyal az Orbán-kormány pusztán bűnbakokat akar képezni, "gyanúba keverni a civileket és ezzel manipulálni akarják a saját táborukat, mintha valami nem stimmelne ezekkel a szervezetekkel". Martin szerint már a 2017-es, botrányos és az európai bíróság által jogellenesnek ítélt törvénnyel is ez volt a helyzet.

Az akkori törvény előírásai ellenére a Transparency nem jelentette meg minden iratán, sajtóközleményén, hogy "külföldről támogatott szervezet lennének", és semmiféle következménye nem lett. Ebből következően Martin azt gondolja, hogy ez a rendelet is a pszeudo jogalkotási folyamatba illik, "aminek a célja, hogy megfélemlítsék a civil szervezeteket és támogatóikat, és a saját táboron belül manipulálják a támogatóikat, illetve közéleti gumicsontként is szolgál". De benne van az is, hogy sokáig nem hajtják végre a rendelet előírásait, aztán egyszer csak "elsül az a csehovi pisztoly".

"Semmilyen európai országban nem zajlik olyan jogalkotás, pszeudojogalkotás, aminek közvetlen politikai szándéka van. Ott teljesen ismeretlen, normatív szabályok vannak, amik mindenkire érvényesek" - mondta a civil aktivista.