„Klubrádió
Reggeli gyors

Rendszerszintűek az állam jogsértései a menekülőkkel szemben

2/03/2023 15:29

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Három hónapig tartottak fogva egy iraki fiatalembert Nyírbátorban 2015-ben. Most, nyolc évvel később kimondta a Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy az állam önkényesen sértette meg a menekült férfi személyes szabadságát. Magyarországon rendszerszinten éri nagyon durva sérelem a menekülők jogait, de kollektív fellépésre nincs igazán lehetősége a jogvédőknek – mondta Szekeres Zsolt, a Helsinki Bizottság munkatársa a Reggeli gyorsban.

2023. március 02. Reggeli gyors - részlet Szekeres Zsolt 2023.03.02.
04:34
00:00
2015-ben egy iraki fiatalember szabálytalanul lépte át az ukrán-magyar határt, mivel máshogy nem tudta. A rendőröknek rögtön jelezte, hogy menedékjogot kér Magyarországon. A bíróság megállapította, hogy a fiatalembert három hónapig tartották fogva Nyírbátorban. A menedékkérő férfit a Helsinki Bizottság képviselte az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). A strasbourgi szervezet most, nyolc évvel az eset után, kimondta: a magyar hatóságok önkényesen sértették meg a menedékkérő személyes szabadságát a három hónapos menekültügyi őrizetben tartásával.

Az még nem ok az őrizetbe vételre, hogy valaki szabálytalanul lépi át a határt – mondta Szekeres Zsolt, a Helsinki Bizottság munkatársa. Hozzátette, a bíróság nem mondhat olyat "általánosságban", hogy "mivel valaki a zöldhatáron érkezett, biztos megszökne". Az államnak nagyon alaposan meg kell indokolnia, ha úgy döntenek, hogy megvonják egy menekült szabadságát, minden esetben személyre szabottan kell figyelembe vennie a körülményeket – magyarázta a Helsinki Bizottság munkatársa a Reggeli gyorsban.

"Rendszerszinten éri, nagyon durva sérelem a menekülők jogait Magyarországon" – mondta Szekeres. Voltak, akiket embertelen körülmények között tartottak fogva Debrecenben, másokat a szerb határ szabálytalan átlépésére kényszerítettek és volt, akit a rendőrök bántalmaztak.

Ugyanakkor "dinamikus a menekültekkel szembeni jogsértések természete", ami nehezíti, hogy a különböző ügyekben közösen léphessenek fel a sértettek – mondta Szekeres. Ahhoz, hogy a strasbourgi bíróság együtt kezelje őket, nagyon sok olyan esetnek kellene lennie, amiben a hatóságok ugyanazt a jogsértést követik el rendszeresen, több emberrel szemben, tette hozzá. Ilyenkor az EJEB egy ügyben döntést hoz, majd időt ad az érintett kormánynak, hogy változtasson a jogsértő gyakorlaton, ez Magyarországgal szemben egyszer fordult elő – épp a menekültek fogva tartásával kapcsolatban – magyarázta Szekeres. 

Illegális bevándorlás - A kibővített tompai tranzitzóna
 
A kibővített tompai tranzitzóna 2017. április 6-án. Fotó: Ujvári Sándor/
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Szekeres Zsolttal
2023. március 02., csütörtök 07:33
Riporter: Para-Kovács Imre