„Klubrádió
A lényeg

Csak Strasbourg maradt az alkalmatlanná nyilvánított bírónőnek, aki korábban menekültügyben az EU-hoz fordult

9/09/2022 13:31

| Szerző: Klubrádió

Szabó Gabriellának, a Fővárosi Törvényszék bírájának tavaly "alkalmatlanság" miatt megszüntették megbízatását, nem ítélkezhet tovább, és nincs hatékony jogorvoslati lehetősége – írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. Szabó megbízatását azután szüntették meg, hogy egy szerinte jogellenes menekültügyi szabály miatt az uniós bírósághoz fordult, amely egyetértett vele. A civil szervezet a strasbourgi bíróság elé viszi az ügyet. 

Szabó megbízatását tavaly azután szüntették meg, hogy a bírónő 2018-ban az Európai Unió Bíróságához fordult egy menekültügyi szabály miatt, amelyet az uniós bíróság jogellenesnek is talált. Bővebben: olyan hazai rendelkezést használtak rendszeresen menedékkérők elutasítására a hatóságok, amely szerinte uniós jogba ütközött. A bírónőnek igaza volt, és az EUB 2020-ban kimondta, hogy ezt a jogsértő szabályt nem alkalmazhatja tovább a menekültügyi hatóság.

A Helsinki Bizottság kiemelte: a hatékony jogorvoslat mindenkit megillet, ezért most a strasbourgi bírósághoz fordulnak az üggyel. Szabó Gabriella 2018-tól volt bíró a Fővárosi Törvényszéken, tavaly, hogy folytathassa munkáját, szakmai alkalmassági vizsgálaton kellett átesnie, de a törvényszék alkalmatlannak minősítette, hiába érkezett több kedvező vélemény a munkájáról. A felfüggesztett bíró szerette volna megtámadni az alkalmassági vizsgálat eredményét, de a magyar bíróságok szerint erre nincs lehetőség. Ezt az álláspontot az Alkotmánybíróság is megerősítette.

„Ami Szabó Gabriellával történt, nem csak vele történt, nem csak őt tiporták meg, hanem a bírói függetlenséget is. Az, hogy elzárták őt a jogorvoslat lehetőségétől, különösen annak fényében visszás, hogy eközben egyes bírói kinevezések törvényessége legalábbis kétséges az Országos Bírói Tanács nemrég nyilvánosságra került jegyzőkönyveinek fényében” – indokolta Tóth Balázs ügyvéd, miért vállalta a Magyar Helsinki Bizottság Szabó strasbourgi képviseletét.