„Klubrádió
A lényeg

Felvették Horvátországot a schengeni övezetbe, Romániát és Bulgáriát viszont nem

8/12/2022 18:41

| Szerző: Klubrádió

Ausztria és Hollandia nemleges szavazata miatt az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa elutasította Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe.

 

Hollandia képviselője azt nyilatkozta csütörtökön, országa csak Bulgária felvételét ellenzi, de a két ország felvételéről csomagban voksolt az  Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa. Azt már korábban tudni lehetett, hogy Ausztria nem támogatja Románia csatlakozását. Szerintük a migrációs válság drámai szintet ütött meg Ausztriában – a felmérések szerint a regisztráció nélküli menedékkérők 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába, emiatt pedig Bécs nem tudja elfogadni a schengeni övezet bővítését – mondták.

Horvátország felvételét a schengeni térséghez viszont egyhangúlag megszavazták. Ez azt jelenti, hogy 2023. január elsejétől megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam (Olaszország, Szlovénia és Magyarország) szárazföldi határain. A horvát repülőtereken 2023. március 26-tól szűnik meg a határellenőrzés.