„Klubrádió
A lényeg

Pert nyert a magyar állam ellen egy iráni menekült

23/09/2022 13:35

| Szerző: Klubrádió

Pert nyert a magyar állam ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán egy iráni menekült. A férfi hiába próbálkozott belépni az országba és itt menedéket kérni, rendőrök kényszerítették vissza Szerbiába. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil szervezet azt írta, hogy az iráni férfi hiába várakozott Szerbiában, hogy beengedjék menedéket kérni a magyar tranzitzónába. Ezért 2016. szeptember 2-án szabálytalanul lépte át a határt egy szintén iráni sorstársával. Hazájában keresztény hitre tért át, emiatt életveszélyben volt, ezért volt szüksége védelemre.

Amikor a rendőrök elfogták, a férfi jelezte, hogy menedéket szeretne kérni. Azonban ahelyett, hogy rögzítették volna a személyes adatait és átadták volna a menekültügyi hatóságnak, a rendőrök megbilincselték. Majd kutyát uszítottak rá és bántalmazták. Ezután arra kényszerítették társával együtt, hogy a sérüléseik ellenére gyalog távozzanak a határkerítés kapuján át Szerbiába. Rajtuk kívül aznap még hetvennégy embert kényszerítettek át így, megfelelő eljárás nélkül. Mindezt egy 2016-os törvénymódosítás tette lehetővé.

Immár ez a második hasonló tárgyú ítélete a strasbourgi bíróságnak – hívta fel a figyelmet a jogvédő szervezet. Tavaly nyáron a Magyar Helsinki Bizottság egy másik visszakényszerített ügyfele is pert nyert a magyar állammal szemben.

„A hasonló ügyekben várható ítéletek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes gyakorlatnak. Mi továbbra is ezen dolgozunk” – mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

(Kiemelt kép: MTI/Molnár Edvárd)