„Klubrádió
A lényeg

Csecsemők, gyerekek és még több tucatnyi áldozata van az elsüllyedt embercsempész hajónak

27/02/2023 07:21

A dél-olaszországi Calabria partjainál a viharos időben balesetet szenvedett és elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó. Tegnap délutánig 59 holttestet találtak, köztük húsz nőt és tizenkét kisgyereket, egy néhány hónapos csecsemőt.

Illegális bevándorlás - Olaszország
 
Illegális bevándorlás - Olaszország
 
Cutro, 2023. február 26. Tűzoltók és az Olasz Vöröskereszt munkatársai dolgoznak a tengerparton, ahol több mint harminc holttestet emeltek ki eddig a tengerből a dél-olaszországi Steccato di Cutro közelében. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita
Fotó: Giuseppe Pipita
 

 

Nyolcvanegy túlélőről érkezett hír, közülük huszonegy embert kellett kórházba szállítani, de a hírek szerint a hajón kétszázan utaztak, akik Iránból, Pakisztánból, Afganisztánból és Szomáliából érkeztek, írja a BBC.

A calabriai csendőrség bejelentette, hogy a csoportot négy embercsempész kísérte, akik életben maradtak, de csak az egyiküket tudták letartóztatni, a többiek elmenekültek, őket körözik.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közleményben fejezte ki mély fájdalmát a halálos áldozatok miatt, ls bűncselekménynek nevezte, hogy egy alig húsz méter hosszú hajóval mintegy kétszáz embert szállítottak rossz időben. "Embertelen férfiak, nők, gyerekek életét az utazásért általuk fizetett jegyre váltani, a biztonságos út hamis ábrándjával" - idézte az MTI a kormányfőt.

A római kormány elkötelezte magát az indulások megállítására és hasonló tragédiák megakadályozására. Giorgia Meloni a legmagasabb szintű együttműködésre szólította fel a kiindulási és származási országokat. Megjegyezte: magától értetődik, hogy "halottakkal spekulál" az, aki a szabályok nélküli migráció illúzióját élteti.

A pénzügyőrség közlése szerint a hajó négy napja a törökországi Izmirből kelt útra. Szombat este a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség repülőgépe az olasz partoktól negyven mérföldnyire azonosította a hajót. A riasztásra az olasz haditengerészet megpróbálta megközelíteni a hajót, de az időjárás ezt nem tette lehetővé. A hatóságok a parton várták a hajó érkezését.