„Klubrádió
Élni jó

Gyerekházasság elől menekült Szomáliából, Magyarországon talált otthonra, az év modellje lett

17/02/2023 15:04

| Szerző: Klubrádió

Kafiya Said Mahdi 14 éves múlt, amikor az apja Szomáliában eladta egy idősebb férfinak. A kényszerházasság elől embercsempészekkel egy éven és sok határon át menekült, míg Magyarországon talált otthonra. Kezdetben teljesen magára volt utalva, a nyelvet sem tudta, de hatalmas élni akarással tette a dolgát: tanult, barátokat szerzett, dolgozott. Tíz év elteltével a saját lábán áll, 2022-ben ő lett az év modellje. Neki mindennél fontosabb, hogy most boldog és szabadadon dönthet a sorsáról.

2023. január 07. Élni jó (2023. január 07., szombat 12:05): Oltai Kata és Kafiya Said Mahdi
53:56
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre

Az Élni jó adásában azt mesélte, Szomáliában a nők nem választhatják meg, kihez szeretnének férjhez menni, ezt a család és azon belül is a férfiak dönthetik el. Éppen ezért igen ritkák a szerelmi házasságok. Az ő szülei ugyan szerelemből házasodtak, de hamar elromlott a kapcsolatuk. Apja nem tudta elfogadni, hogy négy gyerekükből három lány lett, azt gondolta, a nő hibája, hogy nem tud fiúkat szülni. Agresszív volt, sokszor bántalmazta az anyukáját és őket is. Kafiya ilyenkor magát hibáztatta, hogy biztosan valamit rosszul csinál, amiért ezt érdemli. A szülei elváltak és mindkettőnek új kapcsolata lett, apjával nem is tartották a kapcsolatot. Éppen ezért lepődtek meg annyira, amikor megtudták, hogy eladta őt, mint a legidősebb lányt egy korosabb férfinak. Az iszlám ugyan megengedi ezt, és el kellett volna fogadnia, de az első gondolata azt volt, hogy biztosan nem megy bele ebbe a házasságba.

 
Kadarkai Endre, Kafiya Said Mahdi (kép: Facebook)
 

Édesapjával reménytelen is lett volna bármit is megbeszélni, ezért anyukája gyorsan cselekedett, elrejtette egy ismerősnél, amíg kitalálja, hogyan legyen tovább. Nem sokkal később talált egy embercsempészt, aki vállalta, eljuttatja messzire. Azt mondja, nem félt, úgy érezte, ennél rosszabb helyzetbe nem kerülhet, mint amiben itt lenne, ha maradna. Ha mégis baj érte volna, akkor pedig legalább megpróbált tenni valami mást. Az egy évig tartó viszontagságos út során országról országra haladtak, sokszor napokig gyalogolva, éhesen. Egyszer érezte, hogy feladja, amikor egy görögországi börtön után tíz napig kellett sétálnia Szerbia felé. Végül nem tette.

Ausztria lett volna a cél, de helyette Magyarországon maradt. Amikor az osztrák határon megállították őket a rendőrök és azt mondták neki, itt biztonságban van, nem is akart tovább menni. A fóti gyerekotthonba került, ahol szintén nem volt könnyű, de végig az lebegett a szeme előtt, hogy tanulnia kell. Azzal is mindig tisztában volt, hogy neki háromszor annyit kell dolgoznia mindenért, mint annak, aki itt született. Mindig megvoltak a céljai, először megtanulta a nyelvet, aztán leérettségizett, dolgozni kezdett és 2019-ben magyar állampolgár lett. A modellkedést nem tervezte, de tudja, hogy sokat segített abban, hogy a saját lábán álljon. (2022-ben lett az év modellje – a szerk.)

Büszke magára, hogy végig erős és kitartó volt. Akármilyen nehéz helyzetben is van, mindig a családjából merít erőt, akik számítanak rá. Azt mondja, a világ nem könnyű hely, muszáj erősnek lenni fizikálisan és mentálisan is. Nem lehet a nap huszonnégy órájában boldognak lenni, de szerinte igenis döntés kérdése, hogyan akarunk élni. Elégedettnek kell lenni azzal, amink van, ha többet akarunk, akkor pedig tegyünk érte. Szeressünk élni, ha már itt vagyunk.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Bognár Bogi

Élni jó/Kafiya Said Mahdi
2023.01.07. szombat, 12:05
Műsorvezető: Kadarkai Endre