„Klubrádió
Élni jó

Erőleves a léleknek - indul Kadarkai Endre új műsora a Klubrádióban – Élni jó

7/10/2022 15:56

| Szerző: Klubrádió/pj

Új műsorfolyam indul a Klubrádión, Kadarkai Endre Élni jó című adásai szombaton délben, a korábbi Világtalálkozó sávjában lesznek hallhatók. Az adás után pedig vissza is lehet nézni a YouTube-on a beszélgetéseket.

Kadarkai Endre kollégánkat megkértük, meséljen erről a műsorról, melynek címe elég beszédes: Élni jó. A műsorvezető minden adásban két embert faggat arról, miért is jó élni, egy ismertet és egy hétköznapi embert.

- Elsősorban az ismert emberek kapcsán a filozófiájuk, a látószögük érdekel, az egyéni receptjeik, hogy ők mikor és miképp jöttek rá arra, hogy egy jó kaland az élet.

Kovács András Péter az első vendég. Ő egy vallomásos jelleggel kitárulkozott, és elmondta, hogy neki bizony nagyon nehéz volt az út, és problémás, amíg eljutott addig a felismerésig, hogy az életet hogyan kell élvezni; és hogy egyáltalán lehet élvezni, ebben pedig hogyan kell elfogadnia a szerepét. Mert azért őt gyerekkorában próbára tette az élet családilag, és ennek a traumáit, ennek a keresztjét sokáig hordozta. A felszabadító felismerés után egész máshogy tud tekinteni mindenre, és meg tudja élni azt, hogy az élet tele van csodálatos pillanatokkal.

Megható volt nagyon. Őszintén mondom, engem megérintett, ahogy beszélt, mert nagyon szívhez szóló volt, és hallatlanul őszinte, ahogy szembenézett a saját útjával.

Élni jó
 

Ha van az első résznek valamifajta koherenciája – amit még nem is tudatosan csináltam, hogy ezt a kettőt kötöttem össze, egész egyszerűen csak a végén kristályosodott ki –, az az: nincs mese, meg kell küzdenünk azért, hogy boldogok legyünk. Azt nem adják ingyen, mindenkinek megvan a maga elakadása, problémája, nehézsége és frusztrációja.

Az első adásban történetesen a két ember, Kovács András Péter és Gyuricza Gergő is visszatérően megemlítette, mennyire nehéz volt, amikor el kellett fogadnia felnőtt emberként, hogy ő megérdemli a szeretetet. Elsőre nagyon nehéz ezzel szembesülni, hogy felnőtt emberek milyen nehezen engedik ezt meg, és milyen nehezen tudják feltételezni azt, hogy ők másoknak is szerethetők.

Ennek megvannak az okai, erről beszélnek az adásban, arról a katarzisról, amit átélték. Az egyikük segítséggel, egy nagyon komoly művészetterápiai segítség formájában jött rá erre, és dolgozta fel magában a saját traumáit és a boldogtalanságát; míg a másik önmunkával, de annál nehezebben. Mindenkit arra bíztatnak ennek nyomán, hogy érdemes ennek utánaeredni, mert látható és hallható lesz, hogy két harmonikus vendég szerepelt az első interjúban.

- A beszélgetésekre lehet jelentkezni előzetesen, de hogyan választod ki az ismert embereket erre a műsorra?

- Nem árt, ha azt gondolom az interjúalanyról, hogy gondolatgazdag, eleven gondolkodású, kreatív, és esetleg van is véleménye mindenről, és komplexen tud látni dolgokat. Az sem árt, hogy nem egy búval bélelt ember. Nem állítom, hogy mindig olyanok jönnek – már az ismert emberekről beszélek –, akikről sugározni fog az, hogy hihetetlenül élvezik az életet. Nem vagyunk mindannyian ilyenek, és nem is tud mindenki mindig ilyen lenni. De azért a felfogása, vagy a derűje azért az esetek igen jelentős részében tetten érhető lesz.

Szeretném nagyon sokrétűre venni a vendéglistát, lesz itt humorista, üzletember, író, zenész, gondolkodó, filozófus, tudós, szegények segítője, médiasztár. Szóval nagyon-nagyon heterogén társaság lesz, hogy tényleg mindenki találja meg a neki tetsző embert, és megpróbálom nyilván vegyíteni, hogy ne ugyanazt mondjuk el. Ezeknek az embereknek a világfelfogása, a boldogsághoz való viszonya, látószögei azért eltérőek lesznek.

Most már fölvettünk párat, és én reménykedem. Nagyon kíváncsi vagyok magam is, hogyan fogja fogadni a közönség. Szerintem ez most úgy kell az embereknek, mint egy korty víz. Van bajunk elég az életben, és ehhez nem kell feltétlen Magyarországon élni. A világban van igazából baj: volt covid, háború van, elszálltak az energiaárak, infláció, nem tudjuk, hogy mi lesz. Amúgy is depressziósak az emberek. Azt nem ígérem, hogy ha valaki ezt meghallgatja, akkor tovaszáll minden bánata és problémája, de egyfajta erőleves a léleknek módján bátorságot, erőt, biztosan lehet belőle meríteni.

Élni jó - 1. adás: Kovács András Péter és Gyuricza Gergő
2022. október 8. szombat 12:00
Szavakon túl - új évad 1. adás: Liptai Claudia
2022. október 9. vasárnap 13:00