„Klubrádió
Élni jó

Szeretetlevél

13/11/2022 19:53

| Szerző: Klubrádió

Kadarkai Endre eheti vendége az Élni jó műsorban Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító, tanár, akiről nyugodtan elmondható, hogy nagyon jó viszonyban áll a boldogsággal.

 

2022. november 12. Élni jó (2022. november 12., szombat 12:05): Lackfi János, Veronika és Mihály
54:59
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre

A költő úgy gondolja, a boldogságért naponta tenni kell. Szerinte az is komoly munka, ha valaki minden pillanatban meggyőzi magát, hogy neki rossz. Ha tehát így is, úgy is tenni kell mindenért, miért ne építkezzünk pozitívan? Amikor építkezett a családjával, nem telt már a beltéri ajtókra, így azok nélkül éltek másfél évet. Akkor megfogadta, mindig örülni fog az ajtóknak. Azóta tíz év telt el, és még mindig gyakran megsimítja őket.

A boldogság szerinte tanulható, alkalmazható, egyszerűen tréningezni kell magunkat az örömre. Napi rendszerességgel hálásnak kell lenni, ő a legapróbb dolgokért is az tud lenni. Meg kell tanulni vágyni arra, ami a miénk. Azt mondja, az sem mindegy, hogy szeretünk. A birtokló szeretet mellett létezik egy áldó szeretet is. Inkább ez utóbbit válasszuk.

Neki is volt mélypontja, kiégése, sőt sztrókja is, de mindezek ellenére mindig újra meg tudta szeretni az életét. Az igaz, hogy családja és a hite hatalmas támaszt ad neki, de ezért meg is dolgozik. Harmincegy éve házas, hat gyermeke és négy unokája van, feleségével sok krízist megéltek, de mindig el tudtak indulni újra egymás felé. Azt tapasztalta, hogy pont a krízisek után jönnek az eufóriák, egészen más minőségű együttlétek jönnek létre.

Hiszi, hogy a jó körbejár a világban, és ő érzi ezt a nagy körforgást. Rajtunk múlik, bele állunk-e ebbe az áramlásba, mi döntjük el, jók leszünk-e. Régi hagyomány náluk karácsonykor, hogy mindenki ír a másiknak egy úgynevezett szeretet-levelet, amiben  leírják, amiért hálásak a másiknak. Pozitív visszajelzés nélkül könnyen elsorvad az ember, ezért nem elég pusztán magunkban hordani a hálát, fontos, hogy ki is mondjuk a másiknak.   

A műsor második felében pedig Veronika és Mihály mesélte el történetét: ötven évesen döntötték el, hogy lecserélik az addigi konvencionális életüket, és megvalósítják álmaikat. Utazgatni fognak a világban, de nem valami költséges kéjutazásra kell gondolni: ők a saját igényeik és lehetőségeik szerint, egy lakókocsival teszik mindezt.

Az élni jó november 12-i adását a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Élni jó/Lackfi János
2022.november 17., szombat 12.05
Műsorvezető: Kadarkai Endre