„Klubrádió
Esti gyors

PSZ: A kormány már nem akar belenézni a tanárok saját számítógépeibe

25/04/2023 22:51

| Szerző: Klubrádió

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, bár a kormány ragaszkodik az elfogadhatatlan hat hónapos felmondási időhöz és a kötelező óraszám ügyében sem engednek, volt előrelépés is a legutóbbi találkozón. Azt elengedték, hogy az oktatásban dolgozók magántulajdonában lévő elektronikus eszközökbe betekintsenek, már "csak" a munkáltató által biztosított eszközökről van szó, ha így fogadják el a státusztörvényt.

2023. április 25. Esti gyors / részlet, Gosztonyi Gábor (23.04.25.)
07:31
00:00

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Esti gyorsban elmondta: megint találkoztak a kormánnyal, ezúttal államtitkár is ott volt, nem csak helyettes. Jelezte, a korábbi hét-nyolc találkozón már elmondták, hogy mit gondolnak, most az államtitkár hozott válaszokat  csomagban a felvetéseikre. (Ugyanis szerinte nincs felhatalmazása arra, hogy helyben válaszoljon.) Hangsúlyozták, hogy vannak olyan kardinális kérdések, amelyekre minél hamarabb és egyértelmű választ szeretnének kapni, de ezek a válaszok "mégse sikeredtek annyira egyértelműre".

Ezek között említette: elmondták, hogy a ragaszkodnak a fix kötelező óraszámhoz, de a kormány ebben nem enged. A hat hónappal, tehát a félév vagy a tanév végéig kitolható felmondási idő – ami "konkrét röghöz kötés" – szintén elfogadhatatlan, de erre sem kaptak egyértelmű választ. Úgy folytatta: ami előrelépés a szabadságjogokat nézve – "nem tudom, ki szólt nekik rajtunk kívül, hogy ez védhetetlen lesz" –, hogy azt elengedték, hogy az oktatásban dolgozók magántulajdonában lévő elektronikus eszközökbe betekintsenek, már "csak" a munkáltató által biztosított eszközökről van szó, ha így fogadja el a parlament a státusztörvényt.

 
Tüntetés a státusztörvény ellen
 Fotó: Klubrádió
 

Közölte: többen sztrájkoltak, mint egy hónappal ezelőtt, körülbelül minden nyolcadik intézményben valamilyen sztrájk volt. Ennek oka szerinte, hogy egyre többen és egyre alaposabban ismerik meg az említett törvénytervezetet. Emellett azt is sikerként könyvelte el, hogy olyan intézmények is részt vettek a megmozdulásban, amelyek az elmúlt másfél évben nem. Hogy pontosan hány résztvevő volt, azzal kapcsolatban Gosztonyi Gábor nem akart "számháborúba belemenni" a kormánnyal; mint mondta van, ahol nem jelentik le a sztrájkot, máshol pedig "érzelmi húrokat pengetve" próbálják visszalépésre bírni a tanárokat ettől.

Sőt, olyat is hallottak, hogy a még hatályban nem lévő státusztörvényre hivatkozva fenyegettek meg pedagógusokat, és olyat is, hogy a maga igazgató nem tájékoztatta a szülőket, ami a jelenlegi sztrájktörvényben is benne van, majd éppen erre hivatkozva nevezte jogszerűtlennek az akciót. Hogy miért nincsenek még többen, azzal kapcsolatban azt mondta: nem lehet homogén tömegként kezelni a pedagógustársadalmat, mert nagyon más helyzetben vannak a kollégáik egy vidéki kistelepülésen, egy nagyobb kisvárosban, egy megyeszékhelyen és a fővárosban.

A számokra visszatérve hangsúlyozta viszont, hogy a státusztörvény elleni petíciójukat 46 ezer pedagógus írta alá. Egyre többen akarják letétbe helyezni a felmondásukat (mint ahogy a rezidenseknél is volt), ha ezt a törvényt elfogadják. Nemcsak fiatalok vannak köztük, hanem nyugdíj előtt álló pedagógusok is, akik már egy-két-három évet se bírnak ki, ha így bevezetik ezt a törvényt – hívta fel a figyelmet. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: PSZ / Facebook

Esti gyors
2023. április 25., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván