„Klubrádió
Esti gyors

PSZ: Ha így nyújtják be a státusztörvényt, jöhet a felmondások letétbe helyezése

21/04/2023 23:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Mi lesz, ha így nyújtják be a státusztörvényt? Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, elkezdtek dolgozni azon, hogy összeállítsanak egy formalevelet, amellyel az ország különböző pontjain név nélkül, csak számmal ügyvédi letétbe lehet helyezni a felmondási szándékot. Ez a rezidenseknél, az egészségügyben bejött, és valamitől meg kell rettennie a kormánynak, különben nem lesz, aki tanítana – tette hozzá.

2023. április 21. Esti gyors - részlet 23.04.21. Gosztonyi Gábor
11:12
00:00

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Esti gyorsban elmondta: találkoztak az oktatásirányítás egyik vezetőjével, Kisfaludy László András helyettes államtitkárral, de ezt nem tudja egyeztetésnek nevezni, mert az egyeztetésen reagálnak a felvetésekre, párbeszéd alakul ki, esetleg vita, itt pedig nem ez történik. Igaz, többször találkoztak az elmúlt másfél hónapban és míg korábban csak tájékoztatás meg eligazítás volt, most elmondhatták a véleményüket, de nem kaptak rá válaszokat. Az a tapasztalat, hogy lényegi dolgokban nem hajlandó engedni a kormányzat, ezért mondj a szakszervezet, hogy ebben a formában ez a státusztörvény teljesen elfogadhatatlan.

Szerinte úgy tűnik, jelenleg a kormányzat célja, hogy „a közjószágok legeltetése szintjén működjön a közoktatás”. Vagyis gyakorlatilag multik kiszolgálására a gépsorok mellé eldobható, cserélhető segédmunkásokat bocsásson ki tömegével. Ebben a felfogásban a gondolkodás lázadásnak minősül, „isten ments”, hogy a diákokat gondolkodni vágyó felnőttekké neveljék, akik el tudják dönteni, mit szeretnének kezdeni az életben és megvannak a kompetenciáik ahhoz, hogy tudjanak váltani teljesen más területre, ha a felgyorsult világ ezt követeli meg. Az oktatás jelenleg se erre mutat, de a státusztörvény gyakorlatilag beszélő szerszámokká silányítja az ezen a területen dolgozókat – jelentette ki.

Egyáltalán nem feltétele a hozzájutásnak az európai uniós forrásokhoz a státusztörvény – mondta Gosztonyi Gábor. Szerinte a kormány fél, éppen ők terelik politikai, pártpolitikai síkra az ügyet, ezért a PSZ országjárásán az iskolafenntartók egy része nem hajlandó beengedni a szakszervezetet az iskoláikba. Ők szakmapolitikai eseménynek tartják, és úgy gondolják, „kutya kötelességük” tájékoztatni a kollégákat arról, mi várhat rájuk, mi következhet ebből a jogszabályból.

Lesz még találkozás a kormánnyal, jövő kedden folytatják. Egyelőre az látszik, hogy nem akarják ennyire rapid módon, június 1-jével bevezetni a jogszabályt. Szerinte teljes katyvasz van a kormánynál; a jubileumi jutalmak ügyét említette, ahol elmondása szerint többször megváltoztatták a feltételeket, amivel az oktatás területén többségben lévő nők járnának rosszul.

Arra a kérdésre, hogy mit lépnek, ha mégis így nyújtják be a Parlamentnek a státusztörvényt: sztrájk, tüntetés, felmondások letétbe helyezése, Gosztonyi Gábor azt mondta: „szerintem körülbelül ebben a sorrendben, folyamatosan”. Közölte, 24-én kiemelt sztrájknap lesz, de már tavaly óta határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a szakszervezetek. Kiemelte: igen, elkezdtek dolgozni azon, hogy összeállítsanak egy formalevelet, amellyel az ország bármely megyéjében név nélkül, csak számmal ügyvédi letétbe lehet helyezni a felmondási szándékot. Ez az egészségügyben a rezidenseknél bejött, valamitől meg kell rettennie a kormánynak – fogalmazott.

Felháborítónak tartja, hogy a kormányinfón a miniszter elenyészőnek nevezte azt a számot, hogy 4600 pedagógus tervezi a felmondását az új törvény miatt. Ugyanis ebben a tanévben már több mint négyezren otthagyták a pályát és eleve hiányzik 16 ezer pedagógus – tehát akkor ki fog tanítani, tette fel a kérdést, hiszen elnéptelenedik a pálya.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: PSZ / Facebook

Esti gyors
2023. április 21., péntek 18:35
Műsorvezető: Selmeci János