„Köszönjük,
A lényeg

Csúszhat a státusztörvény bevezetése

13/04/2023 07:40

| Szerző: Klubrádió

Március 31-ig kellett volna elfogadni a pedagógusok béremeléséről szóló törvénymódosítást, de ez nem történt meg, amit Kisfaludy László államtitkár azzal magyarázott nekik, hogy az EU rugalmas volt.

Látnak némi lazulást a kormány részéről a pedagógus-szakszervezetek, de sem a sztrájkövetelések, sem pedig a státusztörvény ügyében nem történt előrelépés azon a szerdai tárgyaláson, amin a kormány részéről Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár vett részt. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a tárgyalás után arról beszélt, hogy a kormány továbbra is kitart a státusztörvény mellett, de az nem derült ki számukra az egyeztetésen, hogy miért – írja a Telex.

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője azt mondta, a határidőkben látnak elmozdulást: március 31-ig kellett volna elfogadni a pedagógusok béremeléséről szóló törvénymódosítást, de ez nem történt meg. Kisfaludy László államtitkár azzal magyarázta, hogy az EU rugalmas volt. Elvileg június 1-én lépne életbe a státusztörvény, de a kormány képviselői szerint ez a dátum sincs kőbe vésve, valószínűleg tolódni fog.

Hangsúlyozta, a státusztörvény nem teszi vonzóbbá a pedagógusi pályát, még akkor sem, ha pár ponton módosítják a tervezetet.

Korábban a Klubrádiónak azt mondta Nagy, az új státusztörvény, amellyel a kormány a tanárhiányt igyekszik kezelni, ellentétes a vállalásokkal, amelyet a kormány a uniós forrásokért cserébe tett.