„Köszönjük,
Reggeli gyors

Nagy: Ha nem jönnek az uniós pénzek, arról Orbán tehet

6/04/2023 08:53

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az új státusztörvény, amellyel a kormány a tanárhiányt igyekszik kezelni Nagy Erzsébet szerint ellentétes a vállalásokkal, amelyet a kormány a uniós forrásokért cserébe tett.

2023. április 06. Reggeli gyors - részlet 23.04.06. Nagy Erzsébet
07:43
00:00

Jelenleg 35-40 köznevelési intézmény bevonásával tesztelik a pedagógusok munkájának vizsgálatára kidolgozott új rendszert a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke szerint. Arról, hogy mikor vezetik be élesben is az új pedagógus teljesítményértékelési rendszert, még nem született döntés – írta meg a Népszava.

"Hivatalosan sermmit nem tudunk az úgy nevezett pilot-mérésekről" – mondta a Reggeli gyors csütrörtöki adásában Nagy Erzsébet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja szerint ez nem jelenti azt, hogy nem kutatnak utána, mert semmilyen bővebb tájékoztatásról nem számoltak be. A kormány januárban küldte meg a az erről szóló tervezetet a tanároknak, amelyről akkor a PSZ és a PDSZ azt állította: "Objektív módon nem mérhető teljesítmények, tulajdonságok, szubjektív szempontok szerint történik a pedagógusok, vezetők osztályozása."

Akkor úgy tűnt, hogy a kormány mégsem indítja el a tesztüzemet. Most az derült ki, hogy mégis. "Arról hallottunk, hogy Győr-Moson-Szolnok megyében indították el a pilotot, és azt is, hogy nem lehet róla beszélni" – tette hozzá. A teljesítményértékelés alapján a béreket 20 százalékkal lehet majd eltéríteni, de az tanárok alapbére eltérő. Ez káoszhoz vezet Nagy szerint. A szempontok sem teljesen tiszták: nemzeti elkötelezettség, hazafias nevelés, ezek nem objektíven értékelhető vonások.

Az szakszervezet által ismert utolsó tervezetben az szerepelt, hogy a 20 százalékkkal lehet felfelé, és lefelé eltéríteni azok béreit, akik az értékelés felső illetve alsó 30 százalékába tartoznak. Ezt egy évre lehet meghatározni. "Afféle húzd meg, ereszd meg játékra szolgál a teljesítményértékelés" – tette hozzá.

Hangsúlyozta, már nem a teljesítményértékelés a pedagógusok legnagyobb problémája. Az új jogállási, vagy státusztörvény, amellyel a kormány az egyre nagyobb méreteket öltő tanárhiányt igyekszik kezelni. Ez Nagy szerint ellentétes minden vállalással, amelyet a kormány a uniós forrásokért cserébe tett. "Ki lehet mondani, ha nem jönnek az uniós pénzek, arról bizony Orbán tehet."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Erzsébettel
2023.04.06., csütörtök 7:48
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János