„Klubrádió
Reggeli gyors

Törley: Számolunk azzal, hogy elhúzódnak a pereink

13/03/2023 11:04

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Számolnunk kell azzal, hogy nem nekünk kedvező ítélet születik, vagy elhúzódik az ügy, fellebbvitellel – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője. Hétfőn kezdődött a tavaly ősszel a tiltakozások miatt kirúgott két tanár munkaügyi perének első tárgyalása.

2023. március 13. Reggeli gyors - részlet 23.03.13. Törley Katalin
07:23
00:00

Hétfőn kezdődött a tavaly ősszel a tiltakozások miatt kirúgott tanárok, Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet munkaügyi perének első tárgyalása. A két pedagógust azért rúgtak ki, mert felemelték a hangjukat az oktatási körülmények miatt, és mert a kormány a tanároktól törvényben elvette a sztrájkolás jogát. A Belügyminisztérium 2022 november 30-án jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, mert polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

A hétfői tárgyaláson Sziklai Tamás ügyvéd, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) képviseli a két elbocsátott tanárt, aki azt mondta, a tárgyalás valószínűleg sokáig el fog húzódni, mert a bírónő jelezte, hogy mindenkit szóban szeretne meghallgatni.

"Számolnunk kell azzal, hogy nem nekünk kedvező ítélet születik, vagy elhúzódik az ügy, fellebbvitellel – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Törley Katalin. A Tanítanék Mozgalom vezetője hozzátette, hogy a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára, Törökné Pethő Erzsébet és Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium tanára ügyén kívül két másik per is indul a közeljövőben: március végén az elbocsátott karinthys tanárok, áprilisban pedog a kölcseys tanárok, köztük Törley pere kezdődik.

Hozzátette, a perek idejére is meg kell oldani a tanárok megélhetését. Vannak olyan elbocsátott tanárok, akik más oktatási intézményben, egyházi iskolákban tanítanak tovább, és vannak, akik elhagyták a pályát. "Mind gondolkozunk abban, hogy visszatérünk a szakmába" – mondta.

Megjegyezte, a tanárhiány az egyházi iskolákban is érzékelhetők, ezért nem meglepő, hogy több elbocsátott tanár után kapva kaptak.

A nap folyamán munkatársunk jelentkezik összeállítással a tárgyalásról.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Törley Katalin
2023.03.13., hétfő 7:23
Riporter: Szénási Sándor