„Klubrádió
A lényeg

Tiltakozók, szolidárisok az első tanárperen

13/03/2023 08:47

Elkezdődött két tanárnak a munkaügyi pere, akiket azért rúgtak ki, mert felemelték a hangjukat az oktatási körülmények miatt, és mert a kormány a tanároktól törvényben elvette a sztrájkolás jogát. A Belügyminisztérium 2022 november 30-án jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, mert polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

 
Tanítanék Mozgalom a munkaügyi peren - Fotó: Barna Era
 

 

A tanárok bírósághoz fordultak a döntés miatt. Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet munkaviszonyuk jogellenes megsértése miatt, az egyenlő bánásmód követelményére hivatkozva kérik munkavállalói jogviszonyuk helyreállítását, írja a 444. 

A hétfői tárgyaláson Sziklai Tamás ügyvéd, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) képviseli a két elbocsátott tanárt, aki azt mondta, a tárgyalás valószínűleg sokáig el fog húzódni, mert a bírónő jelezte, hogy mindenkit szóban szeretne meghallgatni.

A tárgyalásra várták így Marosi Beatrixet, a Belső-Pesti Tankerület igazgatóját is, ő volt, aki elbocsátotta Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait, valamint a két felperes tanárt. Miután a nő megérkezett, letiltotta, hogy fotók készüljenek róla, és a lap szerint a nevének a leírását is meg akarta valahogy tiltani.

A 444 tudósítása szerint a bíróság előtt hat kirúgott tanár a Tanítanék Mozgalom molinóját feszítette ki, mellettük több tucatnyi szimpatizáns vastapssal köszöntötte őket.