„Klubrádió
A lényeg

Odaszúrt a kirúgott pécsi tanár a tankerületi vezetőnek

20/12/2022 17:17

| Szerző: Klubrádió

Azonnali hatállyal megszüntették Tölgyfa Gergelynek, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum polgári engedetlenségben részt vevő tanárának munkaviszonyát. Ezzel az első vidéki, összességében a tizennegyedik pedagógus került hasonló helyzetbe nem sokkal karácsony előtt.

2022. december 20. A lényeg-részlet / Interjú, Tölgyfa Gergely - 2022.12.20.
01:07
00:00

A Klubrádióank Tölgyfa Gergely azt mondta: hétfőn felhívta az intézményvezető, hogy másnap 10 órára behívták a tankerülethez. Nem is kérdezte, miről van szó, mert szinte biztos volt benne, hogy miért hívatják. A beszélgetésen tulajdonképpen nem hangzott el indok, erre azért nem volt szükség, mert ő augusztus 22-én kötött szerződést, amelynek négyhónapos próbaideje van, és az alatt indoklás nélkül meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.

Kijelentette: egészen egyértelmű, hogy ez a határozatlan idejű polgári engedetlenségnek "köszönhető", amelyet december 5-ével indított el. Korábban is, szeptember 30-ától kezdve négy vagy öt alkalommal élt a polgári engedetlenség eszközével. Ezután kapott egy "tájékoztató" levelet, a tankerületben vették át, amelyben az volt, hogy ha folytatják, akkor szerződést bontanak velük.

Hozzátette, amikor leültek, azt kérdezte a tankerületi vezető: "Gergő, tudja, hogy miért vagyunk itt?", mire ironikusan azt válaszolta: "persze, az előléptetés miatt".

A pécsi tanár kirúgásának hírét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is megerősítette. Nagy Erzsébet, a szakszervezet ügyvivője a 24.hu-nak küldött levelében azt írta, a kirúgott pedagógus volt a pécsi akciók egyik szervezője, a helyi tüntetésen is ő konferált, illetve részt vett iskolájában a polgári engedetlenségben. „Mivel próbaidős volt, erre hivatkozva indoklás nélkül szüntették meg közalkalmazotti jogviszonyát, tehát őt nem rendkívüli felmentéssel küldték el azonnali hatállyal, hanem a próbaidőre hivatkozva, amikor is mindkét fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a közalkalmazotti jogviszonyt”, jelezte.

November 30-án rúgtak ki nyolc tanárt több budapesti gimnáziumból, előtte pedig szeptemberben a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát küldték el, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A kölcsesy tanárok elbocsátására reagálva nagyszabású tiltakozási hullám indult el az országban, virrasztások, ülősztrájkok, élőláncok és természetesen tüntetések résztvevői követelték a kirúgottak visszahelyezését és több figyelmet, jobb feltételeket az oktatásnak.