„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: 22 hónap múlva 800 ezer lehet a pedagógusok átlagkeresete

9/03/2023 12:38

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy az infláció csúcspontján túl lehetünk, és reálisnak tartja, hogy az év végéig újra egy számjegyű legyen az infláció mértéke. Beszélt arról is, hogy a kormány kitart a gyerekvédelminek nevezett pedofiltörvény mellett, és szeretné elérni, hogy 22 hónap múlva egy átlagos pedagógus bére 800 ezer forint felett lenne.

A csütörtöki kormányinfót Orbán Viktor miniszterelnök a Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján tartott beszédét követően tartották.

Gulyás Gergely beszélt az inflációról, amely februárban valamelyest mérséklődött ugyan, de még így is 25 százalék felett sznten áll. Ez még mindig nagyon magasnak számít európai összevetésben is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint reális, 2023 végéig újra egy számjegyű mértékig csökkenjen a drágulás.

Április-májusban kiderülhet, hogy Magyarország eleget tett-e az uniós vállalásainak.

A szerdai kormányülésen tárgyaltak a gyermekvédelmi szabályok szigorításáról is, mondta Gulyás. Felidézte, hogy a napokban Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásban.

A brüsszeli bürokrácia és a magyar ellenzék között egy sajátos koalíció jött létre, hogy a pedagógusok ne kaphassanak béremelést – jelentette ki a miniszter. Január elsejétől megemelte a kormány a tanárok bérét, de ezt csak uniós forrásból tudják finanszírozni. A kormány azt szeretné elérni, ha 22 hónap múlva egy átlagos pedagógus bére 800 ezer forint felett lenne. Hozzátette, a pedagógusbér-emeléshez az kell, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják tovább az EU-s pénzeket.

Gyurcsány Ferenc és Ráczné Földi Judit ölelésével kapcsolatban úgy fogalmazott, nem akar senki magánéletében vájkálni. Igaz, az erősen vitatható gesztus aligha sorolható ide.

Az érintett, modellváltáson átesett egyetemek Erasmus-programból való kizárása kapcsán faji bosszút emlegetett.

(Források: Telex, hvg.hu)