„Klubrádió
A lényeg

Törley Katalin: Ha nem rúgtak volna ki, a státusztörvény miatt álltam volna fel

13/04/2023 19:16

| Szerző: Klubrádió

Csütörtökön tartották az öt egykori kölcseys pedagógus munkaügyi perének első tárgyalását. Törley Katalin a hvg.hu-nak elmondta, hogy nagyon fárasztó napjuk volt, hiszen mind az öt felperest meghallgatta a bíróság. Az egykori kölcseys tanár benyomása szerint eddig nagyon korrekt mederben zajlik az eljárás, mivel még sohasem kellett bíróság elé állnia, nem tudta, mire számítson, de úgy tapasztalta, hogy nagyon korrekt és a szakmaiságot maximálisan szem előtt tartó bíró hallgatta meg őket.

A tárgyalás első felében elhangzott, hogy a tanárok készek együttműködni és megállapodni a tankerülettel, azonban Törley a portálnak elmondta, a munkaügyi perek kötelező eleme, hogy először megpróbálják a feleket az egyezség irányába terelni. „Részünkről ez egy gesztus is a tankerület felé, bár azt gondolom, hogy a tankerület nem lesz nyitott a megegyezésre, de nyilván az ő nevükben nem beszélhetek, a tankerületi vezető jogi képviselője sem tudott csütörtökön érdemben reagálni az ajánlatunkra" – mondta Törley.

Az öt tanár úgy határozott, hogy eltekintenének a sérelemdíjtól, a kamatról és a perköltségtől, de a végkielégítésükhöz és a felmentési díjukhoz ragaszkodnak. Utóbbi kettő egyénektől eltérő összeg lehet, de Törley állítása szerint milliós nagyságrendről van szó.

A perben szereplő tanárok nem kérik a visszahelyezést korábbi munkahelyükre, ugyanis azóta mindenki talált magának új állást, az ötből három tanár nem maradt a pedagógusi pályán. Azonban nemcsak ezért tekintenek el a visszahelyezésüktől: „Ha nem rúgtak volna ki, akkor a státusztörvény esetleges elfogadása után álltam volna fel” – mondta a hvg.hu-nak Törley.