„Köszönjük,
A lényeg

A második Orbán-kormány oktatásért felelős minisztere is a pedagógusokat sújtó "bosszútörvény" ellen

18/04/2023 15:47

| Szerző: Klubrádió

Mások mellett a 2010 utáni Orbán-kormányok első oktatásért felelős minisztere, Réthelyi Miklós is aláírta a pedagógusokat támogató nyilatkozatot, amelyet a kezdeményezők megkeresésére a Válasz Online hozott nyilvánosságra. A pedagógusok melletti, az őket sújtani hivatott "bosszútörvény" (státusztörvény) elleni kiállás aláírói volt miniszterek, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek.

„Nem részleteiben, teljes egészében kell nemet mondanunk a pedagógusok jogállásáról szóló törvénytervezetre és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokra: e jogszabályok szelleme, a bennük megnyilatkozó szándék elfogadhatatlan” – így kezdődik a nyilatkozat, amelyet itt lehet teljes terjedelmében elolvasni.

„A döntéshozók a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával büntetik a hivatásuk méltóságáért küzdő tanítókat és tanárokat. Igazolhatatlan eljárásukat a bosszú szándéka vezérli.

A tervezett kényszerintézkedések lehetővé teszik a túlterhelt és más szellemi foglalkozásokhoz képest szégyenletesen alulfizetett pedagógusok munkaidejének növelését, fokozzák munkahelyi kiszolgáltatottságukat, csorbítják jogaikat. Ezek a rendszabályok a minőségi oktatás elemi feltételeit veszélyeztetik. A tanárhiány ellensúlyozására alkalmatlanok, éppen ellenkezőleg, a pálya elhagyására késztetik az érintetteket és elriasztják a fiatalokat a tanári hivatástól” – fogalmaznak az aláírók.

Akik között, Réthelyi Miklós mellett ott találunk olyan jobboldali értelmiségieket is, mint Ángyán József, Bod Péter Ákos, Csaba László vagy Jeszenszky Géza.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)