„Klubrádió
Esti gyors

Nagy Erzsébet: Folytatjuk a sztrájkot!

16/03/2023 20:09

| Szerző: Klubrádió

A pedagógusok kénytelenek ellenszélben sztrájkolni. A visszatartó körülmények ellenére a PDSZ kitart a munkabeszüntetés mellett – erről nyilatkozott Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja az Esti gyors című műsorban.

2023. március 16. Esti gyors - részlet (2023.03.16.) Nagy Erzsébet
06:03
00:00

"Sajnos a pedagógusok nem nagyon fegyelmezett társaság" – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja arra utalva, hogy a sztrájkoló pedagógusok a legkülönfélébb felületeken és formákban nyilatkoznak a megmozdulásaikról, ezeket az adatokat pedig így időbe telik még feldolgozni a PDSZ munkatársainak. A PDSZ két kérdőívet is kibocsátott: egyet a közoktatásban, egyet a szakképzésben dolgozóknak. Bár pontos számadatokat még nem tudni, Nagy Erzsébet szerint pedagógusok országszerte éltek a törvényes munkabeszüntetési jogukkal, a szakképzésben és a közoktatásban egyaránt.

Ugyanakkor a szakszervezethez eljutnak azok a szürreális esetek, amelyek illusztrálják, hogy a tanároknak milyen ellenszélben kell tiltakozniuk. Ilyen például, amikor a tankerületek azzal fenyegetik a sztrájkoló pedagógusokat, hogy a az elmaradt tanítási napokat majd egy szombati tanítási napon, vagy esetleg a tanév után kell bepótolni. Megnehezíti a tanárok megmozdulását még, hogy a tervezett státusztörvény alapján a sztrájk megtorlásaként akár év közben is átszervezhetik az iskolákat: akár áthelyezik másik épületbe, rosszabb körülmények közé az oktatást, akár össze fognak olvasztani iskolákat – sorolta a PDSZ választmányi tagja a lehetőségeket. 

A tankerületek igyekeznek befolyásolni a sztrájk időtartamát is. Azzal fenyegetik a tanárokat, hogy két órás sztrájk esetén is egész napos bérlevonás jár – mondta Nagy Erzsébet. Hozzátette, Ez a gyakorlat teljes mértékben törvénytelen, hiszen senkit sem lehet  rávenni arra, hogy többet, illetve kevesebbet sztrájkoljon, mint amennyit szándékozik.

A sztrájkkövetelések teljesülése érdekében az kellene, hogy a PDSZ-nek legyen alkalma részt venni a szájtárgyalásokban, és tudjanak egyeztetni a kormánnyal. Ezen a területen azonban nem történt előrelépés – emlékeztetett Nagy Erzsébet. Március 6-án kezdődött az első egyeztetés, azóta pedig úgy látják, hogy egyre sűrűsödnek az egyeztetések, de a mai már bizonyosan a státusztörvény-tervezetről szólt, tette hozzá.

A pedagógusokkal való egyeztetésekkel a kormány úgy gondolhatja, hogy eleget test az uniós követeléseknek, holott a PDSZ ezt ellenkezőképpen látja, hiszen érdemben kellene egyeztetni, ez azonban nem valósult meg – nyilatkozta Nagy Erzsébet. 

Éppen ezért pénteken is folytatni fogják az országos pedagógussztrájkot – zárta az interjút a PDSZ választmányi tagja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Nagy Erzsébettel
2023. március 16., csütörtök 18:14
Riporter: Hardy Mihály