„Klubrádió
A lényeg

A tanárper első napján igazmondási kötelezettségére figyelmeztették a tankerület vezetőjét

13/03/2023 16:51

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn tartották az első tárgyalási napot az Eötvös Gimnázium polgári engedetlenség miatt kirúgott két tanára ügyében. A bírónak figyelmeztetnie kellett igazmondási kötelezettségére a tankerület vezetőjét.

Hétfőn tartották az első tárgyalási napot az Eötvös Gimnázium korábbi matematika tanára, Kapin Lilla és a Vörösmarty Gimnázium egykori angol tanára, Törökné Pethő Erzsébet ügyében. Mindkét pedagógust polgári engedetlenség miatt rúgta ki a Belső-Pesti Tankerület, mire ők munkaügyi pert indítottak.

Ahogy a tárgyalásról tudósító 444 felhívta erre a figyelmet, bár mindenki nagyon egyszerűen ki tudja deríteni, hogy ki a Belső-Pesti Tankerület vezetője, ő a tárgyalás elején sem a képmása, sem a neve nyilvánosságra hozatalához nem járult hozzá, így a cikkekben sem szabad őt nevesíteni.

A 444 beszámolója szerint a tankerület vezetője többször is kellemetlen helyzetbe került a tárgyalás során, először akkor, amikor azt mondta, nem tudja mit csinált az egyik engedetlenkedő pedagógus, Törökné Pethő Erzsébet a 2022/23-as tanév első napján. Percekkel azután mondta ezt, hogy a pedagógus hosszan ecsetelte, hogy aznap tanévnyitójuk volt, amin nem vett részt, de utána három óráján bennmaradt az iskolában, mindezt az intézmény igazgatójának tudtával.

Ezután a tankerületi vezető azt kezdte fejtegetni, hogy Törökné aznap kötött munkaidőben engedetlenkedett. A bírónő ekkor jelezte, hogy nem erről kellene beszélnie, hanem azt a rendkívüli felmentésben rögzített tényállást bizonyítania, hogy Törökné aznap nem vette fel a munkát. A tankerület igazgatója, aki korábban azt állította, nem tudja, hogy Törökné bent tartózkodott-e aznap az iskolában, határozottan azt állította, hogy Törökné aznap nem dolgozott. Ekkor figyelmeztette a bíró az igazmondási kötelezettségére, ám fenntartotta állítását.

A tárgyalási nap végül úgy ért véget, hogy még a perfelvételi szakaszt se sikerült lezárni, A pedagógusok jogi képviselője, Sziklai Tamás már korábban is úgy saccolt, hogy az eljárás nyárnál előbb biztos nem ér véget, és most is azt mondta, hogy nagyon alapos, de hosszadalmas eljárásra számít, tippelni sem tud, mikor lesz ítélet. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője is számol azzal, hogy elhúzódnak a perek.

Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását, egymillió forint sérelmi díjat, valamint a jogellenesnek vélt felmentésük idejére járó távolléti díjukat és annak kamatait követelik a bíróság előtt.

(Kiemelt képünkön: tüntetés a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt)