„Klubrádió
A lényeg

A gimnáziumokra is kiterjesztik az "egyetemi modellváltást"

14/03/2023 11:01

Az alapítványi fenntartásba adott Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnáziumért, és ők üzemeltetnék a jövőben. A Népszava szerint a fenntartói átvételről a múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket, és a jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására.

Ez az első eset, hogy egy "egyetem" kifejezetten egy középiskola átvételére jelentkezzen. A Szinyei Gimnázium átvételét azzal indokolta az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Molnár András, hogy „az állam a szerepvállalását, ahogy elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni.” Tehát további hasonló lépésekre lehet számítani.

Csakhogy az ilyen modellváltott iskolák, konkrétan 21, "fideszes" közalapítványi tulajdonba adott magyar egyetem kikerült a nyugat-európai tudományos vérkeringésből, kizárták őket a Erasmus és Horinzont programokból, mert a Fidesz politikai kinevezetteket ültetett az irányító alapítványokba, amelyeknek átláthatatlan a működésük, pozíciókba kerültek amúgy összeférhetetlen állásokkal NER-esek, és az egyetemi pénzekről, a vagyonról is átláthatatlanul döntenek.

Jellemző, hogy ezeket az egyetemeket a Fidesz-kormány jelentős vagyonnal látta el, de a pénzből többet költöttek magukra a kuratóriumi tagok, mint például szegény gyerekek ösztöndíjára.

Az egyetemek zöme azért mondott le "önként" a függetlenségről, mert jobb fizetésekben reménykedtek, ehhez képest a G7 gazdasági újság írása szerint "a fenntartóváltás sem húzta ki a tanársegédek és adjunktusok bérezését a raktárosi fizetések szintjéről". A speciális közérdekű vagyonkezelő alapítványi fenntartásba kiszervezett egyetemeken a tanársegédi fizetések bőven elmaradtak a tavalyi átlagkeresettől, a doktori fokozathoz kötött adjunktusi címmel rendelkező oktatók átlagos bére legalább már meghaladta azt. Ettől még volt olyan alapítványi egyetemen dolgozó tanársegéd, akinek a fizetése és a garantált bérminimum között csak 15 százalék volt a különbség.