„Köszönjük,
A lényeg

Fizetésre megy a vagyonkezelő alapítványok állami támogatása

6/02/2023 07:02

Amit évente az adófizetők pénzéből az állam kifizet az úgynevezett vagyonkezelő alapítványok működésére, annak a jelentős része a kuratóriumi és a felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíjára megy. A 24.hu szerint tízmilliárd forint ötödét ezeknek az embereknek a fizetése viszi el, és hogy a kurátorok átlagosan havi egy-másfélmillió forintot keresnek.

Az Oktatási szabadságot csoport demonstrációja Budapesten
 
Illusztráció
 
Budapest, 2017. április 9. Résztvevők gyülekeznek az Oktatási szabadságot csoport Szabad ország, szabad CEU, szabad gondolat! címmel meghirdetett demonstrációja előtt a Várkert Bazárnál 2017. április 9-én. MTI Fotó: Marjai János
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

 

A történet úgy kezdődött, hogy a kormány gyakorlatilag ellopta az egyetemeket, és a a saját embereivel feltöltött vagyonkezelői alapítványoknak adta a tulajdonjogot. 1617 milliárd forintnyi állami vagyont adott át a kormány az általa alapított 33 vagyonkezelő alapítványnak, ebből ezermilliárdot a 21 vagyonkezelői tulajdonba adott 21 egyetem kapott - írja a 24.hu.

Ezeknek az alapítványoknak az irányítói olyan NER-közeli emberek, adott esetben miniszterek, államtitkárok, a kormánnyal szoros kapcsolatban álló "üzletemberek", akik miatt az Európai Unió az általuk irányított "egyetemeket" kitette a nemzetközi pénzügyi támogatási rendszerből. De emiatt "csak" a kutatók, a hallgatók járnak rosszul, a kuratóriumi tagok továbbra is szépen keresnek: 

A Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kapta a legnagyobb állami vagyont: 341 milliárd forint volt a saját tőkéje 2021 végén. Két másik egyetemi alapítvány is százmilliárd fölötti állami vagyonhoz jutott hozzá: a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány 151 milliárd forint, a debreceni egyetem fölött álló Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány pedig 113 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. De ezen felül az állam vagyis az adófizetők további apanázst fizetnek nekik: évi 400 millió forintot kapnak átlagosan, ebből fizetik például a kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagjaikat.

Az állami alapítványok azzal hirdetik magukat, hogy hátrányos helyzetűeknek ösztöndíjat kínál fel, de a 24.hu összesen három egyetemnél talált ilyet, de azoknál is nagyon kevés pénzt fordítanak erre, tipikus, hogy az ösztöndíjakra szánt pénz többszörösét az alapítványi vezetők és tagok díjazása viszi el.