„Köszönjük,
A lényeg

A kormány jogi lépéseket tervez az Erasmus-ügy nyomán

29/01/2023 11:50

| Szerző: Klubrádió

A következő napokban-hetekben derülhet ki, hogy milyen jogi válaszra szánja el magát a magyar kormány az Erasmus-ügy, illetve annak megoldási folyamata nyomán – erről Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszélt a kormánypárti Mandinernek.

„A mi legnagyobb bajunk az unió két intézménye magatartásával, az, hogy hiába van rögzítve a szerződésben a tagállami kompetenciák és az intézményes kompetenciák közötti választóvonal, újabb és újabb kísérletek vannak arra, hogy megfoghatatlan jogállamisági kritériumot használva olyan területekre mennek be, ahol semmi keresnivalójuk. Ilyen a média, a kultúra területe, most a felsőoktatás, ilyen volt az egészségügy, és a migráció is. Én nem mellesleg a bizottság részéről, konkrét károkozás politikai szándékát is feltételezem” – mondta Kovács.

Kovács szerint ha lett volna normális kapcsolatfelvétel és elmondta volna az Európai Bizottság, hogy egészen pontosan miről kell megállapodni, akkor a magyar kormány nem zárkózott volna el ettől.

Kovács beszélt arról is, hogy hosszú évek kemény munkája kell ahhoz, hogy felépítsék az együttműködési kereteket, amelyek során akadémiai szabadság keretei között működhetnek az intézmények. A dolgok rosszhiszemű értelmezése konkrét, csak hosszú távon helyreállítható károkat okoz. „Ezért fogunk is lépéseket tenni, mert ezt nem lehet szó nélkül hagyni” – fűzte hozzá.

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+-csereprogramból azok a magyarországi egyetemek, amelyek úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. A G7 gazdasági szakportál nemrég azt írta: hét miniszternek és több miniszterhelyettesnek, államtitkárnak, kormánybiztosnak vagy miniszteri megbízottnak, több mint két tucat politikai megbízottnak kellene lemondania kuratóriumi tagságáról, hogy az EU szerint visszaálljon az egyetemi függetlenség.

(via 24.hu)