„Klubrádió
A lényeg

A rendőrség szerint csak az agresszív tüntetőket fújták le a Karmelitánál

25/04/2023 17:45

| Szerző: Klubrádió

Ezt közölte a rendőrség a hétfői tüntetés vége felé, a miniszterelnök irodájának is otthont adó Karmelita kolostornál bevetett könnygázról:

„A rendőrök a 2023. április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita Kolostornál tartott, be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján (a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére) alkalmaztak vegyi eszközt.

A könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb.

A rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét eset kapcsán a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni!

A 444.hu szerint viszont több résztvevő is – például Koncz Tamás, a Magyar Hang újságírója, aki a helyszínen volt és kapott a könnygázból – azt mondta, semmilyen értelmezhető figyelmeztetést nem hallottak a könnygáz bevetése előtt. A tüntetéshez kapcsolódóan több ellenzéki politikus megint megpróbált kordont bontani az épületnél, hármukat rendőrök cipelték odébb.

A tanárok és a diákok a státusztörvény ellen tiltakoztak, amelynek elfogadása a többi között azzal járna, hogy a napi munkaidő maximuma az iskolákban 8-ról 12 órára nőne vagy hogy a pedagógusok magatartását saját technikai eszközeiken is ellenőrizhetnék.