„Köszönjük,
A lényeg

Üzent a BM a tüntető pedagógusoknak: dollárbaloldal, Brüsszel

24/04/2023 15:38

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"Sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez ahelyett, hogy szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét" – írta az oktatást is felügyelő Belügyminisztérium arra reagálva, hogy hétfő reggel tanárok és ellenzéki politikusok szerveztek be nem jelentett ülősztrájkot a tárca épülete elé, tiltakozásul a státusztörvény elfogadása ellen.

A belügy a közleményében megismételte, amit a kormánypropaganda és kormánypárti politikusok hetek óta mondanak: a törvényjavaslat még nincs készen, folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, a minisztérium célja pedig az, hogy „a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését emelje”. Emellett újra ígéretet tett arra, hogy amikor Magyarország megkapja a visszatartott EU-s pénzeket, „akkor az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz”, 2025-re pedig a pedagógusok átlagfizetése eléri a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát.

Nem maradhatott ki a dollárbaloldalazás sem: „a dollárbaloldal hathatós közreműködésének köszönhetően Brüsszel továbbra is húzza az időt a Magyarországnak járó uniós források kifizetésére. Az idei pedagógusbér-emeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik”.

A státusztörvény tervezete alapján a többi között módosítanák a költségvetési törvényt a béremelések ügyében, viszont a közalkalmazotti jogviszony helyett a tanároknak bevezetnék a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt”. Emellett rendszeresítenék a tanárok teljesítményértékelését, valamint ellenőriznék a számítógépeiken tárolt adatokat is.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: VinceB/Wikimedia Commons)