„Klubrádió
Megbeszéljük...

Petry-ügy – „Amit a kormány mond, az komolyan vehetetlen és hülyeség”

9/04/2021 23:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Ugyan nincs szervezeti álláspontja a Magyar Helsinki Bizottságnak a német Hertha BSC-től elküldött magyar kapusedző, Petry Zsolt ügyéről, Tóth Balázs, a civil szervezet jogásza szerint abban összhang van, hogy amit a magyar kormány csinál ezzel kapcsolatban, az „minimum komolyan vehetetlen, szakmaiatlan”. Gulyás Gergely miniszter a hetes cikkely szerinti eljárást is emlegette; a szakértő szerint tudnia kell, hogy „amit mond, az hülyeség”, legfeljebb egybites politikai üzenetként adható el.

2021. április 09. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Tóth Balázs - 2021.04.09.
14:58
00:00

Tóth Balázs jogászt, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjét kérdeztük a Petry-ügyről. A legújabb fejlemény, hogy magyar kormány elítéli a németeket, egyes megszólalók szerint ott lábbal tiporják az emberi jogokat, sőt, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, már a hitleri Németországra emlékezteti, ami ott van. –

A civil szervezett kaptak több megkeresést, meglepő módon még a közmédiától is, hogy mit gondolnak erről az ügyről. Tóth Balázs nekik is az válaszolta, hogy a Helsinki Bizottságnak nincs szervezeti álláspontja ebben az ügyben, ahogy a Gulácsi- a Hrutka- vagy a Kele János-ügyben sem volt. Egyébként szólásszabadsággal kapcsolatos ügyekben szoktak képviseletet nyújtani, erre és a kérdések sokaságára tekintettel tartottak egy beszélgetést Ónody Molnár Dóra újságíró vezetésével, amelyen Fazekas Tamás, szintén ügyvéd, Zádori Zsolt, a civil szervezet sajtósa, történész, és ő maga vett részt.

Komolyan vehetetlen, szakmaiatlan

Ha szervezeti álláspont nincs is, abban összhang van, hogy amit a magyar kormány mond ebben a kérdésben, az „minimum komolyan vehetetlen, szakmaiatlan”. Mondott egy ellenpéldát: Magyarországon is volt olyan focista, akit megbüntettek, mert kinyilvánította a politikai véleményét, kiállt a Black Lives Matter mozgalom mellett, és senki nem szólalt fel, hogy ez mennyire korlátozta volna a véleményszabadságot. Emellett a külügyi tárca, Varga Judit igazságügyi miniszter vagy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető posztjaiban azt látta, hogy kötelezettségszegési eljárást várnak Németországgal szemben. Magyarországgal szemben nem azért szoktak ilyen eljárást indítani, mert egy futballklub kirúgja egy alkalmazottját, hanem mert a magyar állam olyan szabályokat hoz, amelyek ellentétesek az európai uniós joggal. Ha Petry Zsolt jogsértőnek tartja a döntést, perre viheti egy német bíróságot, előtte is nyitottak egyébként ugyanazok a lehetőségek, amelyeket nekik is végig kell járniuk ügyfeleikkel.

Műsorvezetőnk, Bolgár György felhívta a figyelmet arra, hogy Gulyás Gergely miniszter még a hetes cikkely szerinti eljárást is felvetette; Tóth Balázs szerint ez teljesen komolyan vehetetlen. A magyarországi politikai kultúrában eladható egybites üzenetként, de értelmetlen, és Gulyás Gergely, aki „nagyon felkészült jogász”, szerinte biztosan tudja, hogy amit mond, az hülyeség – fogalmazott a szakértő.

Mi a közös a hasonló ügyekben?

Azt mondta: Gulácsi Péter, a válogatott kapusának posztja után nyilvános „keresztre feszítés” jött viszonylag nagy tömeg részéről, Hrutka János elvesztette az állását, ahogy Petry Zsolt is, ilyen szempontból analóg a dolog. De az már különbség, hogy a Hertha, Petry egyesülete aláírt egy chartát, amelyben kiáll bizonyos értékek mellett, és ez mindenki előtt ismert. Így aztán nem is titkolták, hogy a nyilatkozata miatt váltak meg a kapusedzőtől. Ehhez képest a Spíler Tv-nek nincs olyan állásfoglalása, hogy nem lehet egyetérteni „A család az család” kampánnyal és nem is vállalta, hogy a véleménye miatt küldené el Hrutkát, csak sejteni lehet. Abban van különbség, hogy mennyire korrekt a két eljárás. Tóth Balázs magánvéleménye, hogy a kirekesztő véleményeket nem kell egyenrangúként kezelni a nem kirekesztőkkel.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is: az említett beszélgetésen egyetértettek abban, hogy az nem feltétlenül helyes irány, ha futballklubok vagy az emberi jogok védelméhez közvetlenül nem kapcsolódó szervezetek ilyen értékeket ilyen módon kényszerítenek ki. Nem biztos, hogy helyes irány „ortodoxszá tett álláspontokat bebetonozni” és ilyen esetben a számonkérés lehetőségét lehetővé tenni a futballkluboknak, hiszen akit sért egy ilyen nyilatkozat, fordulhat a nyilvánossághoz és a bíróságokhoz – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2021. április 9., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György