„Támogassa
Reggeli gyors

Orbán viszi a kultúrharcot Brüsszelbe, az MCC szatelitje gyártja hozzá a propaganda-üzemanyagot – írja a Politico

16/11/2023 09:45

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Politico részletes elemzést közölt arról, hogyan szállítja Orbán az ideológiáját különböző sajtótermékeken keresztül az Európai Unióba. A szövetségnek nem lesz könnyű dolga a következő hónapokban, egy sor döntést kell meghozni Ukrajnával kapcsolatban, amelyek megmutatják majd, ki tud-e tartani az EU a háborús ország abszolút támogatásában. A Bangkok Post is felfigyelt az újfajta letelepedési kötvényekre. Nemzetközi lapszemle.

2023. november 16. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.11.16.
05:21
00:00
Kultúrharcba sodorja Orbán Viktor Brüsszelt – véli a Politico rendkívül kimerítő elemzése. Magyarország ugyanis azokat a sajtótermékeket támogatja, amelyek a woke ideológiával szembeszállnak, és erősítik az euroszkeptikus véleményeket is, akár suttogó propagandával is, és ráadásul nemcsak Magyarországon.

Követi az amerikai Fox News politikáját, mindenáron szembemegy a mainstream médiával. Ebben úttörőmunkát végez az MCC brüsszeli szatelitje, ahonnan elstartolt az új sajtótermék, a Brussels Signal, amelynek tavaly jegyezték be a kiadóját, 275 ezer eurós indulótőkével. Az elemzés szerint Orbán Zelenszkij elnök példáját is követi, amikor ügyes valóságshow-féle videókat gyárt a brüsszeli bürokrácia lejáratására. S eközben azt propagálja, hogy Brüsszel egyoldalú megközelítésével szembemenve milliók érzéseinek és véleményének adnak hangot. Mottójuk: rázzuk fel a status quot! A Quatergate kiadványban pedig most azt fogják leleplezni például, hogyan vette át az EU vezetését az LMBTQ-lobbi. Orbán a globális kultúrharc központi figurájának képzeli magát. Ebben segíti őt a European Conservative című folyóirat is, amit a magyar adófizetők pénzéből 651 millió euróval, kb. 1,6 milliárd forinttal támogatott – tárta fel a nyáron a Szabad Európa. A folyóirat igyekszik például leleplezni az EB elnöke, Ursula von der Leyen fivérének szerencsejáték kapcsolatait Romániában. Az MCC brüsszeli részlegének kommunikációs vezetője, John O’Brien, jelzi, célcsoportjukba azok tartoznak, akik őszintén felteszik magukban a kérdést: milyen jövője van Európának? Szerinte ez a tábor egyre szélesebb.

 
Brussels Signal
 

A következő hónapokban az EU vezetőinek egy sor olyan kritikus döntéssel kell szembenézniük, amelyek jelképesen megmutatják majd, hogy képesek-e tartani magukat a "bármi áron" szlogenhez Ukrajna támogatásában, illetve abban, hogy a háborúban álló ország jövőjét a blokkon belül képzelik el – írja az Euractivon megjelent véleménycikkében Alexandra Brzozowski. A rázós út fontos állomása az egy hónap múlva esedékes, idei utolsó EU-csúcs.

A szerző kiemeli, hogy Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter úgy érkezett a mostani előkészítő tárgyalásokra, hogy újságíróknak előre jelezte, új stratégiai egyeztetésre van szükség az EU Ukrajna-politikájáról. Ezzel együtt világossá tette azt is, hogy Magyarország se Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, se Ukrajna támogatását nem fogja megszavazni. Úgy tűnik, mintha most a korábbiaknál egy kicsit komolyabban vennék a magyar tárgyalófél szavát. Korábban Orbán Viktor  mindig stratégiai egyeztetési szándékra bíztatta partnereit, amikor az oroszok elleni szankciók megvitatásáról volt szó – emlékeztet a szerző – igaz, azokat végülis rendre megszavazta, de mindig próbált valamit kicsikarni cserébe. Most egyre többen fejezik ki frusztrációjukat Brüsszelben: időpocséklás volt ezekbe a vitákba belemenni, mert semmi értelmük nem volt. Másrészről ezzel egyidőben Orbán ugyanúgy rezzenéstelenül udvarolt Vlagyimir Putyin elnöknek.

Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyal
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke munkavacsora keretében tárgyal a Karmelita kolostorban 2022. május 9-én. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára.
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkő Vivien Cher
 

A cikkből kiderül, finisben a B terv arra az esetre, hogy miként lehet Orbánék nélkül is támogatni Ukrajnát. Ami pedig különösen érdekes: az írás szerint a magyar fél pont fordítva kommentálja az alkudozásokat, mivelhogy azt állította, hogy Brüsszel akar a magyar kormányra nyomást gyakorolni az uniós pénzek kifizetésével, s cserébe azt követeli tőle, szavazza meg Magyarország Ukrajna támogatását. Egyébként pedig az Euraktiv szerint tulajdonképpen a magyar kormány mindig fog találni valamilyen kifogást, csakhogy akadályokat gördítsen minden elé, márpedig ha ez így folytatódik, egyre bonyolultabb lesz minden.

Közigazgatás - Új útlevelek gyártása
 
Útlevél
 
 MTI Fotó: Pénzjegynyomda
 

A Bangkok Post azonnal hírt adott az új letelepedési kötvények és ingatlanok vásárlásának a lehetőségeiről, és emlékeztett, 2017-ben azután zárták le a programot – amire a lap "arany vízumokként" hivatkozik –, hogy a média rendre beszámolt a korrupciógyanúról, a kérelmezők laza átvilágításáról és arról, hogy megkönnyíti a kémek bejutását az Európai Unióba. A lap megjegyzi számos európai országban okolják az ilyen jellegű programokat a lakhatási válságért is. Az írás megállapítja, hogy Orbán eredményes migrációs programja segítette őt hatalomban maradni. Most azonban a kínai akkumulátorgyárak egymástkövető betelepítéseivel munkaerőhiányt észlelt a kormány, legalább félmillió vendégmunkásra lenne szükség, hogy a start előtt álló veszélyes üzemek megkezdhessék működésüket Magyarországon. Nos, erre született meg az új aranyvízum program is sok egyébbel együtt.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.