„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: A nagykövetségi antennaügy nem új keletű, Budapest fontos az oroszoknak

20/04/2023 21:00

| Szerző: Klubrádió

Tekintve a kiutasítási hullámot, az látszik, hogy az EU-ban mindenhol csökkentik az orosz titkosszolgálati, diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők számát, Magyarországon viszont ez állandósult, sőt, még nőtt is az elmúlt hónapokat leszámítva. Az oknyomozó újságírók által bemutatott nagykövetségi orosz "antennaerdőt" tekintve pedig Budapest előkelő helyen áll, Brüsszellel együtt, ami figyelemre méltó – mondta Katrein Ferenc titkosszolgálati szakértő.

2023. április 20. Esti gyors / részlet, Katrein Ferenc (23.04.20.)
08:30
00:00

Nagyon jelentős az orosz jelenlét Budapesten, amit semmi sem indokol, főleg a környező országokhoz képest. Katrein Ferenc titkosszolgálati szakértőt az Esti gyorsban arról kérdeztük, lehet-e Budapest Európa kémfővárosa. A hidegháború idején ezt a megnevezést sokan Bécsre használták.

Úgy fogalmazott: „jelen pillanatban nem nagyon tudunk mást mondani”, bár Bécs még mindig fontos a hagyományai miatt, tekintve a kiutasítási hullámot, az látszik, hogy az EU-ban mindenhol csökkentik az orosz titkosszolgálati, diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők számát, Magyarországon pedig ez állandósult, sőt, még nőtt is. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, mondta, hogy ez – az orosz fél döntése alapján – csökkent az elmúlt egy-két hónapban.

A VSquare tényfeltáró portál arról írt, hogy az orosz nagykövetségek tetején híradástechnikai szempontból elég jelentős antennák figyelnek Stockholmtól Brüsszelig Európa-szerte, így Budapesten is. A VI. kerületi Bajza utcában található orosz követségi épületből a lap szerint képesek lehetnek lehallgatni a főváros nagy részét. (A Rogán Antal vezette minisztérium azt állítja, a nemzetbiztonsági szervek nem tapasztaltak telefonos kommunikációs lehallgatásra utaló jeleket.)

 
Kordon az orosz nagykövetségnél egy demonstráció előtt
 

Katrein Ferenc azt mondta: az „egymillió dolláros kérdés”, hogy hány orosz felderítő lehet Budapesten, ezt a szolgálatoknak kell kideríteniük. Ami az antennákat illeti, ez nem új keletű dolog, viszont gratulálni kell az oknyomozóknak, mert egész Európában felmérték az orosz külképviseletek antennaerdeit. Bizony, Budapest „elég jó helyen áll” ebben az összehasonlításban, Brüsszellel együtt, ami mindenképpen figyelemre méltó – fogalmazott. Mivel a hírszerzők száma csökken, nagyobb hangsúlyt helyeznek a technikai eszközökre.

Magyarországon a technológiai hírszerzés, az ügynöki befolyásolás, a szélsőséges csoportokba beépülés is ott van az oroszok lehetőségei között, nem szabad lebecsülni őket, sok mindenben aktívak – mondta a szakértő. A befolyásolással kapcsolatban szóba került, hogy az oroszok a szélsőjobboldalt támogatják az EU-ban, mivel ott és az antiglobalista mozgalmakban is van „erőszak-potenciál”. Tehát például egy G7-es esemény alatti rendbontást be lehet mutatni úgy az orosz közvéleménynek, hogy „a Nyugat haldoklik, bezzeg nálunk ilyen nincs”.

Szóba került az adásban az is, hogy mikor utasítottak ki orosz diplomatát Magyarországról. A szakértő elmondta, vannak csendesebb kiutasítások is, amikor nem az a cél, hogy az adott irányba konfrontálódjon a kormányzat. Pár ilyen eset történt, de nem a közelmúltban – tette hozzá. Egyébként még ha csendesebb is az ügy, akkor is koordináltan zajlanak ezek az eljárások.

A letelepedési kötvények és az orosz szolgálatok esetleges kapcsolatáról szóló kérdésre elmondta: a program lezárult, de pont most járnak le az ötéves tartózkodási engedélyek. Ebben a programban 300 ezer dollárért lehetett öt évre EU-s tartózkodást szerezni, ennek a bonyolítói Rogán Antal miniszter környezetéből került ki. A háború kirobbanása és a szankciók után ezek a csatornák bezárultak – közölte. Egyébként az EU nemcsak a magyar, hanem a hasonló máltai és a bolgár program ellen is szót emelt – jegyezte meg Katrein Ferenc.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Tamás Mészöly / Wikimedia Commons

Esti gyors
2023. április 20., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Hardy Mihály