„Támogassa
A lényeg

Itt a vége, visszavonul Oroszországba Budapestről a "kémbank"

19/04/2023 14:39

| Szerző: Klubrádió

Teljes visszavonulással válaszol a kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) az elmúlt napok eseményeire: előbb az Egyesült Államok kormánya szankciókat vezetett be a pénzintézettel és vezetőivel (köztük egy magyarral) szemben, majd ennek hatására az EU-s, budapesti székhelyüket biztosító Magyarország is kilépett a bankból.

Az mfor.hu vette észre a bank honlapjára felkerült friss közleményt, amely szerint az NBB “kimerítette a további működési alapjait budapesti és Európai Uniós központjából”, ezért megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Magyarországról Oroszországba.

Közleményükből az is kiderül, hogy a budapesti orosz kémbanknak is nevezett pénzintézet azt javasolja az Orbán-kormánynak, hogy haladéktalanul kezdje meg a 2019. február 5-én kelt megállapodásuk felmondását. Ez a "kémbank" budapesti székhelyéről szól. Azt is közlik, hogy minden kötelezettségüket teljesítik, de minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználnak jogos érdekeinek védelmére. Ugyanakkor az Egyesült Államok szankciói miatt a bankot jelenleg megfosztják a pénzügyi műveletek végzésének lehetőségétől.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára került a budapesti orosz "kémbank", a Nemzetközi Beruházási Bank és három vezetője, köztük Laszlóczki Imre alelnök, volt külügyes. Pressman elmondta: többször is figyelmeztették a magyar kormányt arra, hogy milyen veszélyeket jelent a szövetségekre a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti jelenléte, ám a kormány mindig elutasította ezeket az észrevételeket.

Orbán Viktor kormányfő április 13-án pedig alá is írta Magyarország kilépését a Nemzetközi Beruházási Bankból.