„Klubrádió
Reggeli gyors

Lengyelország orosz ügyekben a vezető héja

19/04/2023 08:57

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Varsó most azt indítványozza, hogy állítsák le az importot a Barátság vezeték északi ágán, vagyis azon, amelyik Németország felé továbbítja az orosz olajat – írja a Reuters, hozzátéve, hogy Lengyelország orosz ügyekben a vezető héja pozíciót foglalja el az EU-n belül.

2024. május 08.
00:00
00:00

Arról szóló beszámolójában, hogy Lengyelország tegnap megállapodásra jutott Ukrajnával a gabonaszállítmányok átengedéséről, a Politico idézi Robert Telus lengyel agrárminisztert, aki szerint Varsó azért kényszerült erre az alkura, mert az Európai Unió vaknak tettette magát a Lengyelországba beáramló nagy mennyiségű ukrán termék problémájával kapcsolatban. Brüsszelben előzőleg Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa azt mondta: tárgyalni kíván a bolgár, a magyar, a lengyel, a román és a szlovák illetékes tárcavezetővel, hogy megoldást találjanak – írja az amerikai portál európai kiadása.

Nyomás alatt a lengyel kormány

A Reuters arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen a választásra készülő Lengyelországban nehezedett politikai nyomás a kormányra: tennie kell valamit, mert a Kelet-Közép-Európában elakadó ukrán gabonaszállítmányok lenyomták az árakat, vagyis a helyi termelők által realizálható jövedelmet. Ukrajnának ugyanakkor égető szüksége van a gabonaexport-bevételekre, és a Fekete-tengeren keresztül történő szállításról tavaly júliusban az ENSZ közvetítésével megkötött ukrán-orosz-török megállapodás érvénye május 18-án lejár. A hírügynökség szerint kétséges, hogy azt meg fogják-e hosszabbítani.

Lengyelország orosz ügyekben a vezető héja

A Reuters egy másik tudósítása azt részletezi, hogy milyen javaslatokat terjesztett elő a lengyel kormány Brüsszelben az Oroszország elleni újabb uniós szankciós csomagra. Ahhoz képest, hogy Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök korábban arról beszélt, hogy a sorrendben 11. szankciós intézkedéssor elsősorban arról fog szólni, miként lehet megakadályozni az eddig meghozott korlátozások megkerülését, különösképpen az oroszok által a harcmezőn felhasznált tartalék alkatrészek és felszerelések tekintetében, Varsó most azt indítványozza, hogy állítsák le az importot a Barátság vezeték északi ágán, vagyis azon, amelyik Németország felé továbbítja az orosz olajat. A lengyelek által összeállított csomag emellett véget vetne egyebek közt az orosz gyémánt és az LNG – vagyis cseppfolyósított földgáz – importjának, illetve korlátozná a nukleáris energetikai együttműködést Oroszországgal. Lengyelország – fogalmaz a Reuters – orosz ügyekben a vezető héja pozíciót foglalja el az EU-n belül. A tudósítás ugyanakkor kitér arra is, hogy a magyarok eddig szilárdan ellenezték az orosz atomenergia-szektor bármiféle szankcionálását, a belgák pedig sikerrel lobbiztak az antwerpeni gyémántüzletág nyersanyaggal való további ellátása érdekében.

 
 
Greenpeace-aktivisták tiltakoznak Varsóban az orosz olaj vásárlása ellen.  2023. február 24. Forrás: Greenpeace 
 

 

Magyarország Belaruszért lobbizik

Az EurActiv foglalkozik azzal a hírrel, hogy Belarusz budapesti nagykövete egy interjúban kijelentette: Magyarország lobbizik azért, hogy Belarusz visszajuthasson az európai piacra legalább a műtrágya-, illetve faipari pellet termékekkel, amikre nagy az üzleti igény. A pellet nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag. A brüsszeli uniós hírportál ennek kapcsán emlékeztet arra: az Európai Parlament márciusban határozatban adott hangot sajnálkozásának amiatt, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter februárban Minszkbe utazott. A határozatban hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az EU mutasson egységet a jelenlegi belarusz rezsimmel szemben, és diplomáciai értelemben szigetelje azt el. Belarusz – fogalmaz az EurActiv – Európa utolsó kemény diktatúrája és Vlagyimir Putyin egyik utolsó szövetségese.

Az orosz invázió forradalmasította a NATO katonai stratégiáját

Az Ukrajna elleni orosz invázió forradalmasította a NATO katonai stratégiáját – írja a New York Timesban Steven Erlanger, a lap európai diplomáciai főtudósítója. Megállapítja, hogy az oroszok magatartása nyomán az atlanti szövetség kezd ismét azzá válni, ami a hidegháború alatt volt: hadviselő képességek birtokában olyan összefogás jellemzi, amely elkötelezett amellett, hogy megvédje saját területének minden négyzetcentiméterét. A szerző szerint a NATO az elmúlt évtizedekben hibernált állapotban leledzett, és kételyek gyötörték önmagát illetően.

Katonai szaknyelven szólva, a NATO az elrettentés azon stratégiájáról, amely úgymond a megtorlás elvén alapult, gyors ütemben tér át az elrettentés határozottabb válfajára, nevezetesen arra, hogy eleve meg tudja akadályozni magának az agressziónak a végrehajtását. Az előző stratégia értelmében orosz támadás esetén a megtámadott NATO-állam igyekszik tartani magát, amíg meg nem érkeznek a szövetséges, főként amerikai felmentő erők, amelyek aztán megpróbálják visszaverni az agresszort. Tekintettel azonban arra a tapasztalatra, hogy Oroszország az Ukrajna ellen indított háború első napjaiban nagyobb területet foglalt el, mint amekkora némely balti állam, az úja NATO-stratégia arról szól, hogy eleve több katonát állomásoztatnak az orosz határ mentén - ebben sokat segít Finnország NATO-taggá válása -, szorosabban integrálják az amerikai és a szövetséges haditerveket, növelik a katonai kiadásokat és jobban kielégítik azokat az igényeket, amelyek különleges harci erők előre meghatározott helyen történő bevetéséhez szükséges felszereléssel való ellátására vonatkoznak. A szándék nem pusztán az – olvasható a New York Times cikkében -, hogy robusztusabbak legyenek a NATO-erők, növeljék azok képességeit, hanem az is, hogy mindez láthatóbbá válják Oroszország számára, hiszen ez az elrettentésnek a kulcseleme.

Németországban is téma a magyar feljelentgetés

Végül röviden megemlítem, hogy az osztrák Die Presse beszámol arról: a magyar parlament olyan törvényt hozott, amely lehetővé teszi, hogy névtelenül feljelentsék a gyermeket nevelő azonos nemű párokat.

Magyar bank megvásárlás előtt

A francia Les Echos pedig arról ad hírt, hogy a Crédit Mutuel, Cofidis nevű saját leányvállalatán keresztül érdeklődik és tárgyalásban van a BNP Paribas bankkal annak magyarországi leányvállalata, a Cetelem Bank esetleges megvásárlásáról.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.04.19., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János