„Támogassa
A lényeg

A Fidesz nem hajlandó kihirdetni a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát

19/04/2023 13:25

| Szerző: Klubrádió

Leszavazta a Fidesz az ellenzék javaslatát, amely lehetővé tenné Putyin letartóztatását Magyarországon.

Elutasították a kormánypártok az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén az ellenzéki javaslatot, amely utat nyitott volna annak, hogy Magyarországon is érvényt lehessen szerezni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancsnak – tudta meg a hvg.hu.

Március közepén adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Putyinra a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, amelynek egyébként Magyarország is tagja, noha statútumát még nem hirdette ki.

Ahogy arról több ízben a Klubrádió is beszámolt megoszlanak a vélemények arról, hogy letartóztatnák-e, és ha igen, kiadnák-e az orosz elnököt, ha Magyarország területére lépne.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a statútum kihirdetésének elmaradásával indokolta: hiába adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság az orosz elnök ellen nemzetközi elfogatóparancsot, Putyint akkor sem tudnák letartóztatni és kiadni Hágának, ha Magyarországra jönne.

"Magyarország esetében olyan probléma jelenik meg, hogy bár a Római Statútumot 1999. január 15-én aláírtuk, ezt máig egyetlen kormány sem erősítette meg belső jogrendjében" – mondta a hír megjelenését követően a Klubrádiónak Lattmann Tamás nemzetközi jogász. 

Gulyás kijelentésével kapcsolatban szkeptikus Hoffmann Tamás nemzetközi jogász. Mivel Magyarország már 2001-ben, az első Orbán-kormány idején ratifikálta a statútumot, "ez azt jelenti, hogy Magyarország nemzetközi szinten elfogadta az egyezményből ráháruló nemzetközi kötelezettségeket, tehát vállalta azt, hogy egy ilyen esetben letartóztatja az elfogató parancsban megjelölt személyt, és átadja Hágának" – foglalta össze. Hozzátette, ha nem teszünk eleget ennek a kötelezettségnek, akkor nemzetközi jogot szegünk. Hogy ez nincs magyar jogszabályba foglalva, ebben az esetben mellékes.