„Támogassa
A lényeg

Mészáros Lőrinc pénzintézeténél vezette számláit a szankcionált orosz "kémbank"

17/04/2023 14:45

| Szerző: Klubrádió

Nemcsak a kormány, hanem az ahhoz kötődő gazdasági birodalom is segítette a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) magyarországi működését – számolt be a Direkt36.

A lap most kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bank sietett a kémbanknak nevezett orosz pénzintézet segítségére tavaly tavasszal, amikor az OTP Bank úgy döntött, hogy megszünteti a számláit.

„A bankváltás az IIB-től kiszivárgott iratok szerint nem ment simán, az MKB egy ideig halogatta az erről szóló döntés meghozatalát, az IIB-nél ezért az is felmerült, hogy az ügyben Varga Mihály pénzügyminisztertől kérnének segítséget” – közölték, hozzátéve, hogy a Pénzügyminisztérium válaszában az értesülést kacsának nevezte.

Az OTP tavaly belső üzletszabályzatára hivatkozva szüntette meg az IIB számláit. A fő ok az volt, hogy a bank ügyfeleinek tulajdonosa nem lehet olyan személy, aki szankció hatálya alatt áll. Ugyanis az IIB legnagyobb részvényese az orosz állam, és tavaly márciusban, amikor a döntés megszületett, Oroszországra az Európai Unió és az Egyesült Államok már szankciókat vetett ki.

A magyar kormány múlt héten döntött úgy, hogy kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból, amelynek székhelyét 2019-ben, a negyedik Orbán-kormány alatt helyezték Budapestre (Magyarország 2015-ben lépett vissza a bankba). A kilépésről szóló döntés azután született meg, hogy az amerikai kormány szankciós listára tette az intézményt, több beosztottal, köztük az alelnök, volt külügyes Laszlóczki Imrével együtt.

A Direkt36 azt is írja, hogy a szankciók kérdésessé teszik, meddig tarthatja meg számláit az MKB-nál az IIB, aminek most már a megmaradása is valószínűtlennek látszik. Az ukrajnai háború után az összes európai országok elhagyta a bankot, csak Magyarország maradt benne részvényesként.

Az oknyomozó portál korábban beszámolt arról is, hogy milyen pénzügyi és politikai segítségeket kapott az orosz pénzintézet a magyar kormánytól.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)