„Klubrádió
Esti gyors

Lattmann: Jöhet a letelepedési kötvény 2.0

15/11/2023 21:40

| Szerző: Klubrádió

A kormány új törvényjavaslata szerint egy nem EU-, vagy EGT-tagállamból érkező gazdag ember sok pénzért vásárolhat magának évekre szóló tartózkodási engedélyt. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint ez nagyon aggasztó és nyugodtan hívhatjuk letelepedési kötvény 2.0 programnak. Hozzátette: az eredeti programnál is komoly kétségeket vetett fel az EU-ban, hogy mennyire korrekt az, ha egy uniós tagállam úgy próbál pénzt szerezni, hogy az uniós állampolgárságot árulja ki.

2023. november 15. Esti gyors / részlet, Lattmann Tamás (23.11.15.)
11:28
00:00

Egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, több mint 250 oldalas javaslatcsomagba került be egy új befektetési tartózkodási jogi kategória, amely nagyon leegyszerűsítve arról szól, hogy ha valaki nagy összegben befektet Magyarországon jelentős milliókért vásárol, és például ingatlanalap által kibocsátott befektetési jegyet is vásárol jelentős milliókért, akkor Magyarországon tartózkodhat. Ezt a Portfolio.hu úgy kommentálta, hogy „Újranyílhat Magyarország a luxusbevándorlók előtt”. A hvg.hu szerint az alapítványi egyetemeket finanszírozhatja ebből a kormány.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász az Esti gyorsban kijelentette, hogy ezt nyugodtan hívhatjuk letelepedési kötvény 2.0 programnak, és nagyon aggasztó, mert sokan fogalmaztak meg komoly kételyeket az eredeti programmal kapcsolatban is. Úgy fogalmazott: az tágra nyitott kapu volt olyan államok hírszerzése számára, amelyeket és hírszerzőiket nem látják szívesen az Európai Unió területén. Persze, az volt a hivatalos álláspont, hogy van nemzetbiztonsági ellenőrzés, de „a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem volt különösebben alapos” – fogalmazott, hozzátéve: komoly kérdéseket vet fel, hogy ez az új koncepció milyen lehetőségeket nyit meg.

Amikor futott az említett program az országban, akkor az egyik legsúlyosabb probléma volt, hogy a letelepedés nem teszi kizárttá, lehetetlenné akár az állampolgárság megszerzését sem. Az EU-ban akkor már magas szinten volt némi „mozgás, érdeklődés” azzal kapcsolatban, hogy mennyire korrekt az, ha egy uniós tagállam úgy próbál pénzt szerezni, hogy konkrétan az uniós állampolgárságot árulja ki. Jelezte, muszáj megjegyezni, hogy ez nem csak Magyarországot érintette, hanem Cipruson is működött nagyon hasonló program. Lattmann Tamás azt mondta: attól tart, hogy ez a mostani tervezet is EU-s vizsgálatokat, további feszültségeket hozhat magával, bár ez természetesen még a jövő zenéje.

A teljes beszélgetést, amelyben sok szó esett a vendégmunkás-törvényről, a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. november 15., szerda 18:22
Műsorvezető: Selmeci János