„Köszönjük,
Esti gyors

Ligeti: Bizarr, gyomorforgató a letelepedési kötvény-biznisz, amelynek Rogán volt a névadója

21/03/2023 21:35

| Szerző: Klubrádió

Ligeti Miklós szerint a letelepedési kötvény-biznisz "az egyik legzseniálisabb korrupciós találmány", amely a NER-világban szárba szökkent. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a magyar adófizetők 20 milliárdot buktak, offshore-hátterű brókercégek pedig legalább 200 millió eurót kaszáltak az ügyön. Amelynek Rogán Antal kabinetminiszter volt ha nem is a szülőatyja, de a végigvivője, és most a szerződések lejártával a kötvényesek egy része nem kapta vissza a pénzét, perre készül.

2023. március 21. Esti gyors / részlet, Ligeti Miklós (23.03.21.)
06:55
00:00

A Direkt36 írta meg, hogy letelepedési kötvény-ügyben többen is perre készülnek, mert nem kapták vissza a pénzüket az egyik ilyen cégtől, amely már állítólag el is tűnt.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az Esti gyorsban azt mondta: maga a letelepedési kötvény-biznisz „az egyik legzseniálisabb” korrupciós találmány, amely a NER-világban szárba szökkent. Részletezte: azzal sok ország foglalkozik még az EU-n belül is, hogy állampolgárságért vagy letelepedési befektetési jogosultságért cserébe kötvényeket, tehát pénzt vár el. Mivel Magyarország is a schengeni övezet része, kínai, orosz és közel-keleti befektetők számára előnyös terület. Általában a legtöbb ország ezen iszonyatosan meggazdagszik, Magyarország viszont a világon az egyetlen, ahol ez tetemes veszteséget hozott össze az adófizetőknek. 6600 letelepedési kötvénycsomagot adtak el, családokkal együtt több mint 19 800, főként kínai és orosz úgynevezett befektető szerzett magyarországi letelepedési jogosultságot. Mindezt úgy, hogy az ebből keletkező gigászi profit a brókercégeknél csapódott le, amelyek közül egy volt csak Budapesten bejegyezve, a többi offshore-paradicsomokban, mint a Virgin-szigetek, Hongkong, Kajmán-szigetek, Ciprus vagy éppen a fenti példában Liechtenstein. Nem derült ki, hogy kik a végső haszonhúzók ezen cégek mögött, de úgy épült fel a konstrukció, hogy a befektető a brókercégnek adta a pénzét, amely megvette a magyar kötvényt, és mivel a kötvény a cégnél marad az ötéves futamidő végéig, a brókercég kapta vissza a pénzt az államtól.

„Gondoljunk bele, hogy ez milyen bizarr” – fogalmazott a szakértő –, hogy a magyar bíróságok ezek szerint egy ilyen perben egy „fene tudja, miféle háttérrel rendelkező”, de főként Kínából, Oroszországból Magyarországra áttelepedni akaró embernek egy, a magyar állampolgároknak „kutya nagy veszteséget termelő” befektetésben jogvédelmet nyújtanak a magyar állam és a brókercég között kialakult, nagyon kevéssé átlátható és rendkívül nyugtalanító, korrupciógyanús ügyletben. Ennyi bőrt le lehet húzni a magyar közhatalomról: egyrészt megnyitják ezt a korrupt csatornát és a végén még a magyar bíróságok szolgáltatják a jogvédelmet az állítólagos befektetőknek, ez „egyszerűen gyomorforgató” – tette hozzá.

Közölte: a magyar adófizetők közvetlen vesztesége ezen a bizniszen legalább 20 milliárd forint volt, ennyivel olcsóbb lett volna az egész, ha a magyar állam a normális kötvénypiacon például kibocsát állampapírokat. A brókercégeknél pedig minimum 200 millió euró haszon keletkezett, amit a magyar állampolgárok fizettek.

Ezeket a cégeket nem a Nemzeti Bank engedélyezte, ahogy normál esetben kellene, hanem az akkor Rogán Antal kabinetminiszter elnökölte gazdasági bizottság, ez tisztán politikai döntés volt. Rogán volt ha nem is a szülőatyja, de a névadója a történetnek: a bizottságban ő terjesztette elő és ő is vitte végig. Valami módon ez a biznisz hozzá és köreihez köthető volt, ennél többet viszont jelenleg nem lehet mondani, mert ennyit látnak a nyilvános adatokból – jelezte Ligeti Miklós.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. március 21., kedd 18:35
Műsorvezető: Kárpáti Iván