„Klubrádió
A lényeg

Válasz Online: minden hatodik Andrássy úti palota NER-közeli tulajdonosé

10/06/2022 13:57

| Szerző: Klubrádió

A Válasz Online gyűjtése szerint az Andrássy úti házszámok hatoda már NER-fennhatóság alá tartozik – ráadásul ez a forgalomképes épületek majd’ kétharmadát jelenti. A lap összesítésében arról ír, hogy "a magyar Champs-Élysées-n" ott találni mások mellett Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt, Tiborcz Istvánt, Schmidt Máriát és a Hell nevű energiaital-gyártó tulajdonosi körét is. 

Mint a cikkben írják, a szőlőbirtokok, borászatok, jachtok és magánrepülők mellé felzárkóztak a „nemzeti nagytőke” státuszszimbólumai között a paloták is, különösen az Andrássy úton. Jelezték: a panamagyanús eladási-felvásárlási hullám a szocialista ciklusokban indult – viszont máig tart. 

Végigvették az UNESCO világörökségéhez is tartozó sugárút 132 számát: az Andrássy út körülbelül fele társasház, továbbá relatíve sok a közintézmény (Operaház, múzeum, iskola, nagykövetség, konzulátus), valójában csak a paloták negyede tekinthető valamennyire forgalomképesnek. A tulajdoni lapokat átfésülve azt írták, hogy mindössze 34-35 olyan házszám adódik, amely esetében az épület relatíve könnyen (és egyben) eladható vagy felvásárolható. Nos, ebből mára 21 került a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez – ezalatt a feltétlen Fidesz-hűségben utazó gazdasági potentátokat és a velük együttműködő társutasokat értik.

Mint írták, a miniszterelnök bizalmasának, Mészáros Lőrincnek három, a kormányfő „kötélbarátjának”, Garancsi Istvánnak – Csányi Sándor OTP- és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel közösen – szintén három, a Tiborcz István miniszterelnöki vővel „rokonítható” köröknek két Andrássy úti palotája van. Dupla házszámú ingatlanegyüttest szerzett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint a „politikaiközeli csúcsragadozókkal” egyre több üzletet kötő Jellinek Dániel ingatlanvállalkozó és a Matolcsy György jegybankelnök családjához köthető magántőkealapok is.

Lázár János régi-új miniszternek és Bajkai István fideszes parlamenti képviselőnek is (ő az Orbán-család ügyvédjeként is ismert) résztulajdonában áll egy-egy érdekeltség, valamint ott a cikk szerint „hatalomközelivé szelídült” Gattyán György üzletember palotája, egykori luxusáruháza is, amelyet az adóhatóság 2021 végén felszabadított a zár alól. Szintén az Andrássy úti tulajdonosok közé tartozik „a Wallis-cégcsoporttal nagyra nőtt”, de „a jobboldallal is bizniszelő” Veres Tibor, a korábban kegyvesztetté vált Spéder Zoltán egykori Index-tulajdonos, valamint a kormányzati milliárdokat besöprő Hell-cégcsoport. Akad még egy épület, ahol a lakások adásvételét a letelepedési kötvényprogram fő haszonélvezői menedzselték.

A cikkben ide kattintva virtuális sétát tehetnek a paloták között.

(Kiemelt kép: Christo / Wikimedia Commons)