„Klubrádió
A lényeg

Felültették Rogán letelepedési kötvényeseit, nem kapták vissza a pénzt

21/03/2023 10:09

Már a kibocsátáskor is botrányosnak látszott a Rogán Antal-féle letelepedésikötvényes üzlet, aminek a lényege az volt, hogy nem EU-s országok állampolgárai 300 ezer euróért vehettek magyar államkötvényeket, cserébe pedig letelepedési engedélyt kaptak, amivel szabad bejárásuk lett az Európai Unióba. A Földet régiókra osztották fel Rogánék, és egy-egy régiót egy-egy "bizonyos" cég fedhetett le, tőlük lehetett igényelni, és persze hozzájuk befizetni a több százezer eurós összeget. 

Azt már a legelejétől lehetett tudni, hogy ezzel nemcsak nemzetbiztonsági kockázatokat vállalt fel a magyar kormányzat, de azt is, hogy a Magyar Állam és az igénylők közé ékelt közvetítők, amelyek zöme offshore-cég volt, ismeretlen tulajdonosai miatt az ügylet a korrupció melegágya.

Így is lett: nemzetközi bűnözők, magas rangú kémek és családtagjai kaptak Magyarországon át szabad ki-bejárást az EU-ba, most pedig a Direkt36 arról ír, hogy a kötvényszerződések lejártával a kötvényesek sem kapták vissza a pénzüket, ezért többen is a hatóságokhoz fordultak.

A tényfeltáró portálnak nyilatkozott a sértettek egyik ügyvédje, Fridman Róbert, aki szerint "sikkasztás gyanúját veti fel, hogy a VolDan (Az egyik közbeiktatott offshore cég - A Szerk.) nem fizeti vissza az ügyfelek pénzét. 

„Az ügy büntetőjogi, ha bizonyítható, hogy az egészet előre megfontoltan úgy tervezték, hogy a végén ne kelljen visszafizetniük a pénzt. Sikkasztás és csalás is felmerülhet” – mondta az ügyvéd. A VolDan-ról a lap még azt írja, hogy a lichtensteini anyacéget már 2022 óta lehetetlen volt elérni, és hogy a cég és annak magyarországi leágazásai több szálon is Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletemberhez kötődnek, aki saját bevallása szerint az egész kötvényprogramot életre hívó Rogán Antal jelenlegi kabinetminiszter régi barátja.