„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi: A magyar kormány sunyít, hogy milyen dealeket kötött Putyinnal

28/03/2022 11:43

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az orbáni propagandagépezet felmérései szerint a magyar lakosság aggódik,  hogy ha a Fidesz-KDNP kormányon marad, akkor nem jönnek meg az EU-s pénzek, ezért kellett Ujhelyi István szocislista EP-képviselő szerint azt a hazugságot bevetnie a propagandának, hogy Orbán csak egyet telefonált, máris jön a pénz. Csakhogy ezek nem a hatalmas összegű helyreállítási pénzek, hanem az ukrán menekültek ellátására fordított kisebb összeg, amiről még Orbán levele előtt döntöttek. Hogyan kaphatott az orosz hírszerzés vezetőjének a családja magyar aranyvízumot?

2022. március 28. Reggeli gyors - részlet 22.03.28. Ujhelyi István
07:06
00:00

Orbán Viktor és a kormánypropaganda a múlt héten elterjesztette, hogy a miniszterelnök levelet írt  Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy utalják át Magyarországnak a jogállami problémák miatt eddig visszatartott támogatást, és hogy a pénz meg is érkezett. Csakhogy az Orbán-levél, az azt követő szóvivői bejelentés, az mind tömény hazugság, propaganda, mondta a Reggeli gyorsban Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

A helyreállítási alap helyett, egyetlen egy, kizárólagosan az Ukrajnából érkező menekültek ellátásával kapcsolatos kiadásokra, egy 2020-ban létrehozott alap megnyitása és átalakítása révén érkezik 300 millió euró Magyarországra, de ennek is örülni kell, mondta Ujhelyi, aki szerint "amit Orbánék a múlt héten eljátszottak ez ügyben, az felháborító".

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője
 
Ujhelyi István
 
Strasbourg, 2019. július 16. Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

Ennek a pénznek a folyósításáról Ujhelyi szerint hamarabb megszületett a döntés, mint ahogy Orbán a levelét elküldte, "ráadásul senki nem gondolhatja, hogy egy EU-s ország vezetője levelezik a bizottság elnökével, és úgy kér pénzt: ez egy csúnya blöff" - mondta a szocialista politikus.

Ujhelyi szerint Orbánék azt mérték a közvélemény-kutatásokban, hogy "valódi aggodalom van a magyar lakosságban, hogy ha ők maradnak, akkor nem érkezik meg a pénz". Ezt Ujhelyi egyébként megerősítette, ha "Orbán marad, a pénzek befagynak, ha Orbán megy, az uniós pénzek jönnek".

Arról is megkérdezték a Reggeli gyorsban Ujhelyi Istvánt, hogy mit tud arról, hogy magyar aranyvízumot kapott az orosz hírszerzés vezetőjének családja. Ujhelyi elmondta, Szergej Nariskin családja még évekkel ezelőtt vásárolta meg a magyar letelepedési kötvényt, holott az illető már a krími beavatkozás óta az EU feketelistáján szerepelt. Ujhelyi csodálkozott, hogy annak ellenére, hogy az Európai Parlament külön is említést tett a "Magyarországon, Orbánék jóvoltából, aranyvízummal letelepedett, vagy EU-s letelepedési lehetőséget kapó, orosz, furcsa hátterű családokról, oligarchákról, Orbánék hetek óta meg sem szólaltak az ügyben, "holott mindenki tudja, hogy ez része kellene legyen a putyini hatalom térdre kényszerítésének".

Ujhelyi szerint a magyar szolgálatok megvizsgálták ezeket az embereket, de nem volt szempont, hogy a putyini gépezett tagjai. Szerinte már önmagában is elképesztő, és ebből látszik is, hogy milyen súlyos összefonódások lehetnek a putyini hatalmi gépezet és orbánék között. Ezért Ujhelyi szerint "nem véletlen a pávatánc, amit Orbán Viktor a kelet és a nyugat között lejt.

Az EU-nak az a problémája, hogy Magyarország vízumot adott nemzetközi körözés alatt lévő embereknek, "több ezren kaptak ilyen vízumot", azok nemcsak Magyarországra, hanem az Európai Unióba szóló vízumok. "Utólag lehetne korrigálni egy ilyen agresszió után, mondta Ujhelyi: "amikor a világ azt vizsgálja, hogyan lehet katonai beavatkozás nélkül elérni valamit, a magyar kormány sunyít és hallgat arról, hogy milyen dealeket kötött Putyin hatalmával.