„Klubrádió
A lényeg

Havasi: Magyarország 300 millió eurós előleget kap az EU-tól

24/03/2022 18:39

| Szerző: Klubrádió

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerint 300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára. Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy az ország előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából – tette hozzá.

Havasi azt mondta: „a baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata”, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül 300 millió euró forrás nyílik meg – fogalmazott a sajtófőnök.

A napokban derült ki, hogy a kormány mégiscsak igényt tart arra az uniós hitelre, amelyet tavaly visszautasított, ezért levelet írt Ursula von der Leyennek. A miniszterelnök az említett levélben a kérést azzal indokolta, hogy az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait. A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Havasi Bertalan, fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)