„Klubrádió
Esti gyors

Ligeti: Rogán személyében igazi nehézsúlyú szakértőre bízták a korrupció elleni küzdelmet

14/09/2022 21:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Ligeti Miklós, a Transparency International magyarországi jogi igazgatója elsőre azon ironizált: könnyű lenne annyival elintézni, hogy a közpénzek felhasználását vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Rogán Antal minisztériuma alá került, hogy igazi nehézsúlyú szakértőre bízták az ügyet. De ennél többről van szó, Rogán erősödik a kormányban, és talán – vélekedett – a Kehi bázisán jön létre az új, függetlennek titulált korrupcióellenes hatóság.

2022. szeptember 14. Esti gyors / részlet, Ligeti Miklós (22.09.14.)
05:50
00:00

A kormányzati kommunikáció mellett már az új kormány megalakulásakor Rogán Antal alá kerültek a polgári titkosszolgálatok, majd a kabinetiroda költségvetését a "nagy kormányzati költségcsökkentés" közepette is 30 milliárd forinttal emelték. A hvg.hu pedig kiszúrta a kedd este megjelent Magyar Közlönyből, hogy Rogán minisztériuma alá újabb szervezet, a közpénzek felhasználását ellenőrző Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) került. 

Erről kérdeztük az Esti gyorsban Ligeti Miklóst, a Transparency International magyarországi jogi igazgatóját az Esti gyorsban. Ironizálva azzal kezdte: egyszerű lenne annyival rövidre zárni az ügyet, hogy igazi nehézsúlyú szakértőre bízták a korrupció elleni küzdelmet, hiszen az illető „pontosan tudja, mi az a korrupció és hogy lehet a közpénzekkel visszaélni”. Ezzel kapcsolatban a letelepedési államkötvények ügyét említette.

De nem csak ennyiről van szó: nyilvánvaló, hogy Rogán Antal befolyása nő a kormányon belül, más szervezeteket is a Miniszterelnöki Kabinetiroda hatáskörébe vontak. Nem kizárt, hogy a Kehi bázisán jön létre az új, függetlennek titulált korrupcióellenes hatóság, amelyet a kormány nemrég belengetett ötletként a „befagyott brüsszeli pénzcsapok felolvasztása” érdekében. De hozzátette, ez csak spekuláció.

Megjegyezte: korábban Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter is feltupírozta új hatáskörökkel a Kehit, de akkor ezeket a „fogakat és karmokat” leginkább a Norvég Civil Alapból részesülő civil szervezetek vegzálására használta; azóta egyébként ez a pénzforrás is elveszett Magyarország számára. Most már igazán kipróbálhatnák, milyen lenne valódi elkövetőket üldözni – jegyezte meg Ligeti Miklós.

Formailag az a különbség a Kehi és az Állami Számvevőszék között, hogy előbbi a kormányzaton, a miniszteriális struktúrán belül végzi az ellenőrzést, mint az egyes minisztériumoknál meglévő belső ellenőrzési osztályok felügyelőszerve. Az ÁSZ is a közpénzfelhasználás szabályosságát vizsgálja, de sokkal-sokkal szélesebb a hatásköre, pártokra, minden gazdálkodó szervezetre, cégekre, valamikori egyetemekre, mostani alapítványokra is kiterjed például.

Ezzel együtt a Kehi, ha jól használják, fontos és hasznos lehet. A probléma az, hogy jelenleg csak szaporítja azoknak a korrupció elleni küzdelemmel megbízott szervezeteknek a sorát, amelyek igazán nem látják el ezeket a feladataikat, vagy legalábbis, ha tesznek is valamit, abból látványos eredmény nem születik – fogalmazott a szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2022. szeptember 14., szerda 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván