„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy Ákos a korrupciógyanús esetekről: Elszabotálja a nyomozásokat a főügyész

9/09/2022 13:06

| Szerző: Klubrádió

"Ha az igazságszolgáltatás dolgozna, akkor Rogán Antal nem a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lenne, hanem valószínűleg ő is börtönbe menne" – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Reggeli gyorsban.

2022. szeptember 09. Reggeli gyors - részlet 2022.09.09. Hadházy Ákos
07:45
00:00
Gulyás Gergely nem tud olyan esetekről, amikor a magyar hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket a közbeszerzéseken felmerülő korrupciógyanú ügyében. A miniszter szerint az új ellenőrző szervezet felállításának igénye Brüsszelben merült fel, a kormány elfogadta, de pont azért, mert szerintük eddig is minden rendben volt. Hogy miért volt szükség az új korrupcióellenes szervezetre, azt tehát Brüsszelben kell megkérdezni. (Telex)

Hadházy szerint egy reggeli 8-10 perces beszélgetés kevés arra, hogy segítsen Gulyás Gergelynek felidézni olyan példákat, amikor a magyar hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket a közbeszerzéseken felmerülő korrupciógyanú ügyében.  "Erről egész nap lehetne beszélni, azért van zavarban az ember, hogy melyik példát vegye elő" – mondta.

A politikus egy olyan esettel kezdte, ahol látszólag működött az igazságszolgáltatás, de rendkívül egzakt példája annak, hogy a hatóságok hogyan sikálják el ezeket az ügyeket. Ez a Simonka-ügy. "Simonka Györgyről sokan tudják, hogy bíróság elé került, hogy sok milliárd forintot lopott el. Látszólag ez happy end, hogy felelősségre vonták, de itt is elszabotálta a nyomozást a főügyész. Az egyik probléma az, hogy még mindig szabadlábon van, pedig neki már régen előzetesben kellene lennie, mivel próbált tanúkat megvesztegetni és befolyásolni. Ennél még durvább bizonyíték – amiről maga a vádirat is beszél –, hogy országgyűlési képviselőt, az országgyűlés alelnökét, sőt minisztert is megpróbált arra rávenni (sikeresen), hogy törvényeket, rendeleteket módosítsanak, azért, hogy neki ne kelljen visszafizetni pénzeket. Ez a legdurvább korrupciós eset, amikor maga az ügyészség írja le, hogy Simonka – politikai befolyással – törvénymódosításokat ért el" – mondta a képviselő.

Hadházy Ákos szerint lehetne még sorolni, de nyugaton leginkább a Tiborcz-ügyet ismerik, ahol az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) felderített mindent, ehhez képest Polt Péter legfőbb ügyész néhány hónap alatt elvégzett egy kamu nyomozást, amit végül le is zárt.

"A Völner-ügy (legutóbb zár alá vették Völner Pál és családja vagyonát) sem azt mutatja, hogy működik az igazságszolgáltatás, hanem azt, hogy amikor már valakit nagyon-nagyon nem lehet kimosni, akkor kénytelenek lépéseket  tenni, de a fő felelősöket nem vonják felelősségre. Ha az igazságszolgáltatás dolgozna, akkor Rogán Antal nem a titkosszolgálatokat meg a koncessziókat felügyelő miniszter lenne, hanem valószínűleg ő is börtönbe menne" – mondta a független országgyűlési képviselő.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel vajon komolyan veszi-e a magyar kormány ígéretét, miszerint egy új, korrupcióellenes hatóságot hoznak létre, Hadházy úgy reagált, hogy Brüsszelnek azt kellene kérnie Magyarországtól, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, mivel ha egy hazai korrupcióellenes ügyészségnek az élére Orbán Viktor nevezne ki valakit, akkor "azt tudjuk, hogyan fog működni".

"Sok példám van még" – búcsúzott a Reggeli gyorsban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hadházy Ákossal
2022.09.09., péntek 08:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert