„Klubrádió
A lényeg

Hadházy: Palkovics minisztériuma óránként bruttó 50 ezer forintot fizet a Századvég tanácsaiért

30/08/2022 14:55

| Szerző: Klubrádió

Csak 2021-ben tízezer órányi tanácsadásért fizettek a Századvég Alapítványnak, összesen bruttó félmilliárd forint értékben. Ezenfelül évente 16 stratégiai tanulmányt rendeltek, egyenként nettó 51 millió forintért, írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

A közbeszerzés.hu oldalon megtalált dokumentumokból Hadházy szerint kiolvasható, hogy Palkovics László minisztériuma óránként bruttó 50 ezer forintos díjat fizetett a Századvég tanácsaiért. Csak 2021-ben 10 ezer órányi tanácsadást fizettek ki a Századvég Alapítványnak, ami összesen bruttó félmilliárd forintot tett ki. Ezen felül évente 16 stratégiai tanulmányt is rendeltek, egyenként 51 millió forintért.

A képviselő szerint az iratok áttanulmányozása alapján megállapítható, hogy a szerződésekben semmilyen utalás sincs arra, hogy milyen témájú tanácsadást kért a tárca, és arról sincs, hogy mik voltak a tanulmányok. Az egyik kiemelt kritérium csupán annyi, hogy legyen meg a 400 ezer leütés.

"Ami ennél is ijesztőbb, az az elképesztően sok (havi minimum 16 darab) közvélemény-kutatás, amit ráadásul iszonyúan drágán (iparági szakértők szerint 50–100 százalékos túlárazással) számított meg a Századvég" – állította Hadházy, hozzátéve: ennek nem is a gazdasági vonzata a legijesztőbb, hanem az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzén folyamatosan teszteli a választókat. Ezzel egyrészt a propagandagépezetnek ad muníciót, másrészt "nem azokat a döntéseket hozza meg amelyek szükségesek, hanem azokat, amelyeket a közvélemény-kutatások alapján népszerűnek lát”.