„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Sokan nem tekintik hivatásnak a titkosszolgálati tevékenységet

14/09/2022 21:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nagy lemorzsolódás miatt nem meglepő, hogy nyílt felhíváshoz folyamodott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – véli Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. A titkosszolgálati munkakör ellátása folymatos készenlétet, túlórát, esetenként költözést jelent.

2022. szeptember 14. Esti gyors - részlet 22.09.14. Kis-Benedek József
05:12
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy műveleti felderítőket toboroz a Rogán Antal propagandaminiszter irányítása alá kerülő Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, amely 660 ezer forintos bruttó alapbért, bruttó 200 ezer forintos cafetériát, továbbá ruházati illetményét és juttatásokat kínál cserébe. A hvg.hu azt írja, hogy több tízmilliárd forinttal növelte a kormány a titkosszolgálatok költségvetését, ennek a nagy része bérköltségre megy. A munkakör ellátásához büntetlen előélet, és érettségi szükséges, előny a nyelvtudás és a technikai ismeret.

A nagy lemorzsolódás miatt nem meglepő, hogy nyílt felhíváshoz folyamodott a szolgálat – véli Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. A megfigyelést végző munkatársak feladata célszemélyek és csoportok 24 órás megfigyelése. Ez egyben azt is jelenti, hogy a feladata a megfigyelt személy tevékenységéhez igazodik.

Ha a figyelt személy egy helyen tartózkodik huzamosabban, akkor a megfigyelőnek sincs különösebb dolga. Ha azonban elindul valamerre, a megfigyelőnek követnie kell. "Itt nincs szombat, vasárnap, hétköznap, sem éjszaka" – mondta hozzátéve, hogy folyamatos készenlétet követel a munkakör, és gyakran kell túlórával számolni.

A lehallgatás már bonyolultabb, műszaki tudást igénylő feladatkör, amelyre a szakszolgálat tanfolyam keretében készíti fel a dolgozókat. Más részlegek is vannak, amely előfeltételként a hivatal az általa biztosított vegyészeti, vagy éppen pénzügyi tanúsítvány megszerzését írja elő.

Kis-Benedek megjegyezte, hogy a munkavállalókkal szemben támasztott minimális elvárások nem változtak. Az igazi probléma a szolgálat megterhelő voltával van, és azzal, hogy többségében a munkavállalók munkának és nem hivatásnak tekintik. Míg régen a rendőrséghez, a hadsereghez hasonlóan a szakszolgáltnál is természetes volt, hogy szolgálati lakást biztosítanak, ma a munkavállalónak magának kell megoldania a lakhatását, ideértve család költöztetését, elhelyezkedését.

A műsor végén összegzésként a műsorvezető, Kárpáti Iván úgy fogalmazott: "ha nem találnak elég rendőrt, tűzoltót, mentőst, akkor miért pont titkosszolgálati szakembert találnának többet".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kis-Benedek Józseffel
2022.09.14., szerda 18:21
Riporter: Kárpáti Iván