„Klubrádió
A lényeg

30 milliárddal több juthat a titkosszolgálatoknak

6/07/2022 08:05

| Szerző: Klubrádió

"Egy órája küldte be a kormány a friss módosító javaslatait a költségvetéshez, amelynek legjelentősebb tétele az, hogy a Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálatok költségvetését 50 százalékkal, 30 milliárd forinttal megemelik” – írta kedd este a Facebookon Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője arról, hogy a kormány benyújtott egy módosító javaslatot a titkosszolgálatok költségvetésének megemeléséről.

A 2023-as központi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító 24. pontja több mint 30 milliárd forinttal növelné a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó titkosszolgálatok kiadásait. A pluszforrás jelentős része személyi juttatásokra menne el. Az indoklás szerint a módosítás célja a polgári titkosszolgálatok feladatellátásához szükséges többletforrás biztosítása.

A Telex birtokába jutott módosító szerint:
az Alkotmányvédelmi Hivatal kiadásait 9,5 milliárd forinttal,
– a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kiadásait 14,4 milliárd forinttal,
– a Nemzeti Információs Központ kiadásait 1,4 milliárd forinttal,
– míg az Információs Hivatal kiadásait 4,9 milliárd forinttal növelnék.

A 444 hasonló témában megjelent cikkében áttekintette azt a 100 milliárdos költségvetési átcsoportosítást, amelyet az ülés kezdete után sikerült benyújtania a kormányoldalnak. Bár a módosításban szerepelnek kormányzati megszorítások, a lényege az, hogy több mint 26 milliárd forinttal többet költene a kormány a saját kommunikációjára és nagyjából 37 milliárddal többet sportra.