„Klubrádió
Reggeli gyors

Dezső: Orbán zavargásra számít - Rogánban bízik a legjobban

9/09/2022 11:32

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormányzat 2019 óta biztonsági reformot hajt végre, de most nagyon bepörgették ezt a kérdést. Rogánnak nagyobb hatalma lesz, mint Pintér Sándornak és a honvédelmi miniszternek. Dezső András, a HVG oknyomozó újságírója a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy miért éppen Rogán Antalra bízta Orbán Viktor ezt a munkát. Kiben bízik meg, mikor fogják korlátozni a média mozgásterét? 

2022. szeptember 09. Reggeli gyors - részlet 2022.09.09. Dezső András
10:11
00:00

A kormány 2019-ben hozzákezdett egy védelmi, biztonsági és igazgatási reformhoz. Dezső András, a HVG újságírója szerint ez azt jelenti, hogy a 20. századhoz képest megváltoztak a körülmények, és a 21. században a kormányoknak új, az eddigieknél komplexebb kihívásokkal kell szembenézniük, mint például a pandémia vagy a kiberfenyegetettség. 

Átvették kinevezési okmányukat az új kormány miniszterei
 
Átvették kinevezési okmányukat az új kormány miniszterei
 
Budapest, 2022. május 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j) Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő társaságában, miután átvette kinevezési okmányát a Sándor-palotában 2022. május 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán
 

A Reggeli gyorsban Dezső elmondta, hogy ennek a reformnak - a lényegéből adódóan - a részletei titkosak. Az első lépés az volt, hogy 2020-ban módosították az Alaptörvényt, különleges jogrendet alkottak, és megalkottak azt a törvényt is, hogy ami lehetővé teszi egy központi koordináló szerv létrehozását is. Ebből a szempontból Dezső szerint tehát nem volt meglepetés, hogy létrejött ez a szervezet, ami a meglepetés benne az az, hogy Rogán Antalhoz került.

Dezső elmondta, hogy alapvetően ez egy biztonsági, rendvédelmi kérdés, tehát a honvédelmi vagy a belügyminisztérium asztala lenne, ehhez képest a propagandaminiszterhez került, aki ráadásul a polgári titkosszolgálatokat is felügyeli. "Azt lehet mondani, hogy elég erős pozíciót kapott, hogy ez is hozzá került". Szerinte olyan értelemben ezzel Rogánt a két miniszter fölé is emelték, hogy ha történik valami, és a kormány úgy dönt, hogy speciális helyzet állt elő, akkor ez az új hivatal nagyon nagy jogosítványt kap, közvetlenül a döntéshozókhoz van bekötve, és egy operatív bázisul szolgál abban az esetben

Az egy más kérdés, hogy mi a veszlyhelyzet. Dezső szerint "nagyjából már látjuk, hogy azt a kormány dönti el, mikor van veszélyhelyzet, és mikor lép életbe különleges jogrendet". Az újságíró szerint a kormányzat szeret visszaélni ezekkel a veszélyhelyzetekkel, és erre hivatkozva csinál vagy nem csinál valamit, mint például az augusztusi tűzijáték esetében, amikor a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva nem fizették ki Budapestnek az egy hetes közterülethasználati dÍjat.

Az a kérdés szerinte, hogy ennek a reformnak miért éppen egy olyan ember került az élére, aki arról híres, hogy hogyan kell nagyon kreatívan kell kommunikálni, hogyan kell a Fidesz politikáját csinálni. Ideilllik szerinte az is, hogy egy ilyen biztonsági helyzetben a médiát, a hírközlést is majd szabályozni kell, amire már többször is utaltak kormánypárti politikusok, és Rogán Antal a miniszteri bizottsági meghallgatásán maga is arról beszélt, hogy fel akar lépni a háborús propaganda ellen. Dezső András a reform biztos, hogy arra irányul, hogy egy különleges helyzetben még nagyobb mozgástere legyen a kormányak, és ezt a munkát bízták Rogánra, akinek 2023 nyaráig kell megalkotnia ehhez a kereteket.

Dezső szerint az egyik lehetséges válasz arra, hogy miért éppen Rogán, az, hogy "Orbán Viktor benne bízik meg a legjobban, és nem bízik meg annyira Pintér Sándorban és a honvédelmi miniszterben". Azt is felvetette, hogy Rogán elég jól is ismeri a rendszert ahhoz, hogy tudja, miképpen lehet kialakítani az új rendszert, hogy a leginkább rugalmas legyen a politikai érdekeknek megfelelően, és azt is fontosnak mondta, hogy ezt a reformot most nagyon megpörgették, "látszik, hogy egy válságidőszakra reagál", ezért el tudja képzelni, hogy a kormány válságra számít, legyen az belső fenyegetettség, zavargás, ezért is Rogán erre a megfelelő ember".