„Támogassa
A lényeg

Orbán és Fico együtt ellenezte az Ukrajnának szánt pénzeket

27/10/2023 12:07

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint az uniós támogatás nem működik, míg a nemrég megválasztott Robert Ficónak korrupciós aggályai vannak Ukrajnával kapcsolatban.

Az Európai Tanács csúcstalálkozóján a közös nyilatkozáson túl szó esett az Unió hétéves költségvetésének módosításáról. Magyarország és Szlovákia miniszterelnöke közösen ellenezték az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, közölte a Politico egy, a megbeszélésekre rálátott diplomatára hivatkozva.

A 444 összefoglalója szerint Orbán Viktor szerint az uniós támogatás nem működik, míg a nemrég megválasztott Robert Ficónak korrupciós aggályai vannak Ukrajnával kapcsolatban – csütörtökön a fegyverszállítmányok leállítását jelentette be. Az uniós költségvetés módosításához mind a 27 uniós tagállam támogatására szükség lenne – a tervek szerint idén év végéig kellene dönteni, mivel az előző Ukrajnának szánt támogatás akkorra jár le.

Az unió többi tagállama azt reméli, hogy a jogállamisággal kapcsolatos vita miatt visszatartott források egy részének felszabadításával sikerülhet meggyőznie Magyarországot, hogy ejtse a vétóját.